Friday, November 14, 2008

Karácsonykultusz

Nagyon is gyúrnak itt már a Karácsonyra, legalábbis az üzletek.Üzletekben járva végighallgattuk az összes riszáló-fejrázó-táncoló, éneklő télapót, szarvast, Mikiegeret, és társait.Ezeken mindig olyan jót tudok röhögni. A legjobbak még mindig a zenélő üveggömbök, amiben valami figura van, meg konfetti úszik, itt waterglobe-ként nagyon népszerű.
De szappantartótól zuhanyfüggönyig mindenből lehet karácsonyit kapni, minden árkategóriában, és a karácsonyfa-díszek évről évre elbűvölnek. Most láttam egy olyan készletet, ami a gyerek első karácsonyára készült, kár, hogy tavaly nem láttam meg.Nagyon szép adventi naptárok vannak, fából készült kis kockafiókokkal, van vagy tízféle, jó sokat el lehetne az ilyenekre költeni.
Az amerikaiak nagyjából minden évben meg is veszik újra és újra a dolgokat, náluk ez ilyen fogyó eszköz.Pedig emlékszem gyerekkoromban pont az volt a jó a fadíszítésben, hogy évről évre előkerültek a kedvenc díszek, rém öregek, például hatvanas évekbeli Moszkvából hozott csíptető üvegdíszek, azóta sem láttam olyan konstrukciót.
Idén nagy fánk lesz, itt nincs különbség a faárak közt, és a szokványos otthon megengedhető egyméteres nincs is.Soha nem tudtam megérteni azokat, akik nem állítanak karácsonyfát. Még ha az ember egyedül is él, akkor is lehet kellemes hangulat a lakásban.Nem tudom most otthon milyenek a műfenyők, a szomszédnénié az a nyolcvanas évekbeli nagyon mű.Itt vannak olyan műfenyők, amik megszólalásig hasonlítanak az eredetire, de ugyanígy műpozsgások, műkaktuszok is vannak.
 Ez az az időszaka az évnek, amikor a dallamtapadásban szenvedő emberek valóságos kínszenvedésen mennek keresztül, ugyanis ilyenkor kizárólag csak karácsonyi dalokat nyomnak a rádiócsatornák, amikből ugye olyan nagy variáció nincs, maximum minden évben egy új dal van, és az is az ocsmány fülbemászós, és fejbetapadós fajtából, ezért kb 20 dalt nyomnak egész nap, boltokban, mindenhol.
 Tavaly azt hittem, a Rudolf The Rednose Reindeer soha nem akarja már elhagyni a fejem, minden percben játszotta az agyam vagy két hétig.Ezzel a módszerrel a Gitmo-i rabokat is lehetne vallatni… Otthon soha nem volt időm üzletekben nézelődni, néha Karácsony előtt bementem valamelyik plázába csodálkozni, de ilyen választékot nem láttam sehol. Itt abszolút Karácsonykultusz van

No comments:

Post a Comment