Röviden rólam

Mi ez? 


2005 és 2011 között az amerikai főváros metrókörzetében éltem és dolgoztam. Nem sokkal azután, hogy kimentem, realizálódott bennem, mennyire más is az élet Amerikában, mint amit egészen addig éltem Magyarországon.
Ekkor kezdtem írni a blogot, az akkor még működő freeblog. hu-n, és hamar megtaláltak lelkes olvasók,  akkor még újdonságnak számított külföldről blogolni, sőt, egyáltalán blogolni is.

Ez a hat év kitörölhetetlen az életemből, annyi mindent láttam és tapasztaltam, amiért nagyon hálás vagyok az amerikai földrésznek. Megváltoztatta gyökereiben a gondolkodásomat és a mentalitásomat ez a "kaland". Nyelvtanárként és nyelvtanulóként különösen érdekes volt számomra az a folyamat, ahogy az angol nyelvet az anyanyelvi környezetben csiszolgathattam, ráadásul úgy, hogy eközben magam is oktattam a magyar mint idegen nyelvet.

Nem volt könnyű 2011-ben visszatérni a gazdasági válság sújtotta Magyarországra, azt hiszem azóta sem sikerült visszailleszkednem.
Visszatérve beiratkoztam az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karára, ahol 2013-ban másoddiplomát szereztem, és úttörőként a beilleszkedési kultúrsokkról írtam meg a szakdolgozatom, amelynek témája más pszichológiával foglalkozó lapokat is érdekelni kezdett. Később ugyanezzel a témával sikeresen felvételiztem az ELTE Pszichológiai doktori iskolájába is.

A blogolásban megtorpantam, felmerült bennem a kérdés, hiteles tudok-e maradni úgy, hogy Magyarországról írok továbbra is Amerikáról. 2011-re gombamód megszaporodtak a külföldről blogolók, azonban kevés az olyan blog, amely nem énblogként, hanem valóban informatív fórumként működik.  Ezért úgy döntöttem, - ha nem is akkora lendülettel, mind addig, amíg a téma az utcán hevert - , de folytatom az írást a magam, és a mások kedvére.

Hogyan használd a blogot?


Ez nem egy weboldal, ahol fülecskéken lehet ugrálni, de könnyen kereshetsz a blogban téged érdeklő dolgokat. Erre szolgálnak az oldalsávon a"labels" azaz a címkék. Rákattintasz valamelyikre, és feljön az összes iromány abban a témában. Vagy használhatod egyszerűen olvasmányként, kronológiai sorrendben  halad a blog visszafele. Ha valamelyik évre vagy kíváncsi, szintén az oldalsávon év szerint is válogathatsz.

Mit találsz itt?


Sajnos a freeblog 2 éve hirtelen és figyelmeztetés nélkül leállt és a posztok jelentős részét csak internetarchívval tudtam visszamásolgatni az oldalra.Így elveszett legalább kétszáz poszt, sajnos pontosan abból az időszakból, amikor még kint éltem.
Ennek ellenére elég sok személyes tapasztalatot olvashatsz. de jelentős azoknak a bejegyzéseknek a száma, amit ételekről, termékekről, utazásokról, ünnepekről, munkáról írtam.
 Nagyon érdekelnek a társadalmi, pszichológiai kérdések, így a posztok közt sok mentalitással kapcsolatosat találsz.
Vannak friss hírek, érdekességek.
Szerepel a blogban néhány utazás leírása.
Mivel a főváros metrókörzetében éltem, sokat megtudhatsz Washington DC-ről is.
Hatalmas kedvencem a Friends, aminek nyelvezetét is elkezdtem tudatosan figyelni és a tipikus amerikai szlenget és idiómákat a tisztelt publikumnak kigyűjteni.
Elég sok a nyelvtanulással kapcsolatos szösszenet a blogon.
Az amerikai mindennapokról is sokat írtam.

Mi nincs a blogon?


A blog nem útmutató arra nézvést, hogyan tudsz kimenni Amerikába. Van ilyen  jellegű poszt, de nem vagyok bevándorlási tanácsadó és ilyen jellegű vállalkozás sem. Két dolog, amiben szakmai segítséget kaphatsz tőlem, a nyelvtanulás (angol és magyar mint idegen nyelv), valamint a külfödlre költözés illetve hazatérés utáni lelkiállapot feldolgozása.

No comments:

Post a Comment