Wednesday, July 13, 2011

2011.július13-17.

2011. júl. 17. 11:45 - írta Phoebe
Néhány bejegyzéssel lejjebb meséltem nektek a megdöbbentően hosszú munkanélküli segély időről és egyéb juttatásokról, most a nyugdíjról és rokkantnyugdíjról fogok írni.
Minden hivatalosan dolgozó embernek van egy Social Security száma, ez a társadalombiztosítás szám. Ide fut be a munkáltatótól a levont nyugdíjjárulék, és a Medicaid járulék(ez a szegényeknek szánt orvosi ellátás).A Social Security minden évben elküldi az "egyenleget", és azt, hogy mire vagyunk jogosultak a munkában eltöltött évek alapján.
A bűvös szám az öt és a tíz. Rokkantnyugdíjat, -disability insurance- már munkában töltött öt év után is lehet kapni, függetlenül a ttól, hogy a munka folyamatos, vagy megszakított, hogy félmunkaidő, vagy részmunkaidő. Nyugdíjat pedig tíz ledolgozott év után lehet igényelni.(Ezért ütöget a guta, hogy elmegyünk, még pár év, és lehetett volna nyugdíjam, ugyanis nem állampolgárságfüggő, a ledolgozott évek számától függ.)
A Social Security Disability Insurance (DI), azaz a rokkantnyugdíj 1956-tól létezik. Azóta a fizikai munka jelentősen csökkent, és a az orvostudomány jelentősen fejlődött, szóval azt gondolnánk, kevésbé veszik igénybe ezt a nyugdíjtípust az emberek...Még a Supplemental Social Security (SSI) programhoz képest is jelentősen nőtt a rokkantnyugdíjasok száma. Az  SSI a nagyon szegények és munkanéküli segélyből kikerülők számára az utolsó mentőháló, amin megkapaszkodhatnak.Az SSI 43 milliárd dollárral többet fizetett 2010-ben, 124% emelkedéssel 1990 óta. Ehhez képest a Disability Insurance 110 milliárd dollárt fizetett ki tavaly, ami 420% emelkedés a húsz évvel ezelőttihez.
Az okok vitatottak. Az egyik valószínúsíthető ok, hogy az egyes államok alacsonyan tartják a szociális kifizetéseket és az összállami, azaz a federal rendszer fele irányítják a rászorulókat. Az SSI-hoz nem kell semmilyen ledolgozott idő, szociális alapon lehet hozzájutni, míg a DI-hoz öt ledolgozott év szükséges, és valamilyen betegség megléte. A rokkantnyugdíjasok 65% a korosodással kerül bele ebbe a rendszerbe, az 50-65 évesek teszik ki ezt az arányt.A fő vezető okok a cukorbetegség, szívbetegségek, mentális problémák (depresszió és egyebek) és gerincproblémák(krónikus hátfájdalmak). Az utóbbi két állapot a 22%-át teszi ki a leszázalékolásoknak. Akkor is, ha az orvosi igazolás nem felel meg száz százalékosan a követelményeknek, idősebb emberek esetén általában kedvező az elbírálás. Ha pedig ügyvédhez fordulnak, akkor kb 90%-ban megkapják a pénzt, még akkor is, ha nem teljesen felelnek meg a kövtetelményeknek. Ez alapján nem csoda, hogy a válság megjelenésekor hirtelen ugrással megnövekedett a betegek száma...
A Social Security Administration, azaz a társadalombiztosítás próbál valami megoldást találni a kifizetések csökkentésére, ilyen a  ticket to work program, amely munkákat ajánl a rokkantnyugdíjasoknak, azonban csak 2.4%-arányban mentek vissza dolgozni, mert ugyan hogy néz az ki, hogy előzőleg azt próbálták bizonyítani a társadalombiztosításnak, hogy szükségük van a rokkantnyugdíjta, és akkor mégis tudnak dolgozni...Megoldás lehetne, ha a munkáltató ajánlana valamiféle rokkantsági biztosítást és másfajta tevékenységet az ilyen dolgozóknak.
Mindenesetre pénzmegtakarításra van szükség, és minél előbb annál jobb.Pontosan a szociális háló igencsak kielégítő volta miatt jelenleg a  rokkantnyugdíj alap 2018-ra elfogy, és 2040-re a nyugdíjak kifizetése is leállhat, ha nem húzzák meg a nadrágszíjat. A nyugdíjazás 62 éves kortól indulhat (noha tíz év után is jár valami, nyilván az egy nagyon kis összeg itteni viszonylatban), de itt az emberek egészen másképp gondolnak a munkára, mint otthon, itt a munka az élet, így általában 70 évesen mennek csak nyugdíjba és nem ritka, hogy tovább dolgoznak 70 felett. Így is problémák vannak és a válsággal csak még inkább megerősödtek.
(Forrás: The Economist, 2011 March issue)



2011. júl. 15. 22:50 - írta Phoebe ...tartja a mondás. Mi mindenesetre bizakodtunk, hogy a zöldkártya-lottó újrahúzása a sors kegye volt. Biztos volt is, csak nem mi lettünk a kegyeltek. :(
Mindenesetre aki érdekelt a témában, az ne felejtse el megnézni, ma, július 15-én volt az újrahúzás, mert előzőleg számítógépes hiba lépett fel és érvényteleníteni kellett az eljárást.
Jövőre is meg fogom próbálni. Már most hiányzik minden, amiről tudom, hogy 10 hét, és emlékké válik.




2011. júl. 14. 10:08 - írta Phoebe Mindig nagy örömmel tölt el a gondolat, hogy a befizetett bérleti díjat kézzelfogatóan látom, hogy visszaforgatják a lakótelepünk újítására, szépítésére, karbantartására.
Tavasszal cserélték a bejárati ajtók felett a házszámokat bizonyos épületeken, a játszótereket feltöltötték fachipsszel, nyár elején a parkolóban újrafestették a jeleket, helyenként betonoztak, most pedig itt dolgoznak már vagy egy hónapja a kertészek minden nap. Először jöttek, és kivágtak egy csomó fát. Nem is értettem, most akkor mi lesz?
Sajnos a házunk előtti fák közül több kidőlt 2010 telén amikor a rekordmennyiségű hó esett. Ezeket akkor, amikor az időjárási viszonyok már lehetővé tették az elszállítást és a teljes kivágást, elvitték.


De amint a második képen is látható, maradtak nagy fák a ház előtt.
Aztán egyszer csak megjelentek a kertészek, és eltűntek a fák...

Nagy üresség...

Aztán pár nap múlva megjelentek fiatal facsemetékkel...


A csemeték törzsénél egy furcsa zsákszerű dolog van, abba engednek vizet minden másnap, és az szépen lassan elvezeti a földbe a vizet. Ilyet még nem láttam eddig.
A munka nem fejeződött be, a bokrokat is eltávolították, és újakat hoztak helyettük. Az egyik helyen egy nagyobb vihar tett kárt a bokrokban pár hónapja.
Nemsokára megérkeztek az újak:

Egyes bokros részeken pedig a laikus ugyan mit sem látott, de amikor kiszedték őket, az aljuk nagyon elszáradt volt. Most éppen ezen dolgoznak:


A jelenleg üres területről eltávolították a fenyőszerű bokrokat (na ezért majd egy biológiatanár megharap), és most kezdik facsemetékkel és virágokkal beültetni. A csemetéket és a virágokat tegnap hozták, letették a dombra, ma pedig hozták termőtalajt hozzá.
Jó kinézni az erkélyen és látni, hogy szépül a telep, jó érzés, hogy gondoskodnak a növényekről, hogy tudják, a lakók komfortjához hozzátartozik az őket körbevevő környezet milyensége is, és erre maximálisan figyelnek.

(esti update:D)



2011. júl. 13. 16:09 - írta Phoebe Egy amerikai orvosi lapban megjelent egy olyen jellegű utalás, és több támogató komment, miszerint az extrémen kövér gyerekeket állami gondozásba kellene venni, hogy le tudjanak fogyni, mert ott a szülők hibája lehet a háttérben az étlkezésnél.

Egy bostoni, elhízással foglalkozó specialista szerint az elválasztás időleges lenne, és a szülőket megtanítanák arra, hogy hogyan kontrollálják a gyerek ételmennyiségének a bevitelét.
Nagyjából 2 millió extrémen elhízott gyerek van az USA-ban. Túlsúlyosnak tekintjük azt, akinek a BMI indexe 25 és 30 között van, elhízottnak a 30 feletti indexet. A jelentősen, vagyis harminc feletti értékekkel rendelkező elhízott gyerekek kettes típusú diabétesszel, vagy májproblémákkal, légzési nehézségekkel (alvási apnoé) küzdenek, ezek a betegségek akár annyira lerövidíthetik az életüket, hogy harminc évesen meghalhatnak.
A szülők gyakran hasonlóan hatalmasak (az elhízás egyik oka a genetikában keresendő), és az étkezési szokások nem változnak a családban, vagy nem tudják megfelelően felügyelni az ehízott gyerek étrendjét,  nincsenek felvilágosítva a veszélyekről, anyagilag nem állnak úgy, hogy erre költeni tudjanak.Történt már állami beavatkozás egy 3 évesen 40 kilós kislány megmentéséért, aki 12 éves korára már 181 kiló volt, ekkor az állapota és az egészségügyi problémáira való tekintettel elvették rokkant szüleitől, akiknek a pénzügyi helyzete sem volt olyan, hogy a gyerek speciális diétáját állják.Egy év alatt 59 kilót fogyott a gyerek egy kiegyensúlyozott étkezéssel az állami gondozásban. Továbbra is elhízott, de egészésgügyi gondjai csökkentek, és továbbra is gondozásban marad.
Egy anya úgy vesztette el a fiát, hogy egyedül nevelve két munkát vállalt, főzni nem maradt ideje, leginkább kész ételt vett, és nem tudta kordában tartani a fiú étvágyát. Segítséget kért az orvosoktól, akik hanyagság miatt jelentették a hatóságoknak. Most a nagynénje a gyámja a tinédzsernek, akinek van megfelelő anyagi háttere a fiú diétájához, és a srác 200 kilóról lefogyott 110-re. A fiú nagyon hiányolja az anyját, és megszenvedi a különlétet.
Az egészséges ételek drágábbak, és különösen tinikorban már igen nehéz a gyerek étkezését felügyelni, amikor önállósága miatt sokkal inkább vannak hozzáférései egyéb élelmiszercsatornákhoz, mint egy kisgyereknek.
(Forrás)

No comments:

Post a Comment