Tuesday, April 2, 2013

Japán cseresznyevirágzás itt és a tengeren túl

Évek óta beszámolok az amerikai főváros tavaszi nagy ünnepéről a Cherry Blossom-ról, ez az a nemzeti ünnepe az amerikaiaknak, amikor Tidal Bassin köré ültetett japán cseresznyefák egyszerre indulnak virágzásnak, és pompázatos látványt nyújtanak hatalmas területen a turisták és a helyiek nem kis örömére.
Ahogy szokták mondani, DC-be cseresznyevirágzáskor érdemes menni.Idén ez a bő két hét március 2o és április 14 között, azért írtam két hetet a három helyett, mert a virágzás eleje és a vége már nem ugyanolyan, mint a közepén a látvány.
Idén Budapesten is látható japán cserenyefa, igaz, csak egy és az is mű, de az Allee bevásárlóközpontban Japán Tavasz néven van egy kis kiállítás március 16 és április 14 között, programokkal egyetemben.(Eléggé sovány vigasz ez az "igazi" után számomra.)

Visszatérve a tengeren túlra, a virágzás ideje minden évben egy picit más. De hogyan állapítják ezt meg?
Kertész szakértő vizsgálja meg a rügyek állapotát, és a National Cherry Blossom Festival Sajtótájékoztatóján jelenti be a várható virágzási időt. A virágzás ütemét a rügyek növekedési üteméből és a várható időjárásból "jósolják". Ebben nagy segítség az előző évek időjárási statisztikája. Van egy jelzőfa is, amely igen különös segítség, ez a fa a Thomas Jefferson emlékmű mellett nő, és mindig tíz nappal a többi fa előtt borul virágba.
A virágzást akkor jelentik be, amikor a fák húsz százaléka már kinyílt virágokat produkál, a virágzás tetőzése az, amikor a Yoshino fák hetven százaléka virágban áll, ez általában április első hete, és innen számítva időjárástól függően négy-tíz napig a legszebb a látvány. A Yoshino típusú fák a legjellemzőbbek a Tidal Bassinban.

A képen jól látható, hogy a virágzás a Washington Monumenttől indul, és a medence tó partján körbe lehet sétálni megcsodálni a fákat.


Szépen szegélyezik a medencét :



Ha esetleg arra járunk, készüljünk lelkileg a hatalmas tömegre pár darab Xanaxszal.:)

1 comment:

  1. Ajánlom a Kertészeti (Szent István) Egyetem botanikuskertjét!

    ReplyDelete