Saturday, November 30, 2013

Gyenge utánzatok

Egyik szemem sír, a másik nevet. Sok dolog kezd "beáramolni" a magyar köztudatba, ami amerikai. Ilyen  volt a cupcake-láz (amikor a cupcake helyett komoly muffinreceptek jelentek meg, mert nem tudták, mi a különbség a kettő között), aztán már van magyar Halloween és Hálaadás is, igaz, semmi köze az eredetihez, most pedig nagyképűen kijelentették hogy nekünk is van Fekete Péntekünk ( ide keverve a Cyber Mondayt is)....a boltokban sok dolog elérhető lett, elsősorban a német üzletláncok bejövetelének köszönhetően (általában olyan termékek méregdrágán, ami odakint filléres kiegészítő, szintén enyhén bosszantó).

Mi ezzel a bajom?
A bajom ezzel a következő: az emberek azt hiszik, hogy ami ide valahogy bejött, az ugyanaz, ami kint van. Köszönőviszonyban sincs a kettő egymással ez esetek többségében. Az esetek háromnegyedében nem tudják a hátterét egy-egy átvett szokásnak, ilyen értelemben ez maximum majmolás. Néhány dolognak egyszerűen történelmi háttere van, és szerintem vicces lenne odakint mondjuk március 15-ét ünnepelni, úgy, hogy tetszik nekem a kokárda, és ezen a napon hordani akarom...Na kb ilyen a magyar hálaadás is.

A Fekete Péntek itthon gyakorlatilag nem létezik. Az, hogy néhány ravaszabb üzlethálózat felvette a nevet, és 20%-os ajánlatokkal szúrja kiaz emberek szemét, ez nem Fekete Péntek, nincs early bird akció, és hosszabbított nyitvatartás. Az újság olyat ír, hogy míg Amerikában egy napra korlátozódik, addig Magyarországon folyamatosak az akciók....ez egyszerűen nem igaz.
 A Black Friday után is elképesztőek az akciók végig karácsonyig odakint, míg itthon örülök, ha az ötezer forintos holmiból leengednek 50 forintot, inkább ne tennék, mert ezzel nem segítenek rajtam, vásárlón, csak sírva röhögök magamban.
 Egy hamis kép alakul ki a fejekben, valami, ami egyszerűen nem úgy működik a valóságban, mint ahogy ide eljön. Adjunk más nevet, és ne vessük össze valami mással.
Aztán megy a botránykeltés, hogy mekkora verekedés és lövöldözés jellemzi a Fekete Pénteket. Ilyen is akad, de nem ez az általános. Hat igazi Fekete Pénteket csináltam végig, mindenki birkatürelemmel állt sorba, senki nem rohant vagy tülekedett. Voltam early bird is (az üzletek éjfélig nyitva vannak, és hajnalban nyitnak újra, lehet menni hajnal hatra is vásárolni, a hajnali vásárló a "korai madár") mindenki kávéval felszerelkezve szédelgett ki a kocsijából, aki vállalta az előző esti pulykazabálás után. Ami durva volt, az az árak elképesztő leszállítása, más nem. A boltok jóval a péntek előtt már kiküldték az ingyenes prospektust, hogy az ember meg tudja tervezni a vásárlási körútját. Jöhet ide is ez a Fekete Péntek, én fogom a legkitörőbb örömmel üdvözölni. De ne hencegjünk már valamiről, ami nem is létezik előre.

3 comments:

  1. http://www.theonion.com/articles/42-million-dead-in-bloodiest-black-friday-weekend,30517/

    ReplyDelete
  2. :)
    Az Onion az az amerikai Hircsarda.:)

    ReplyDelete
  3. Az ossznepesseg tobb mint 10%a meghalt egy nap alatt. Wow (mennyi badarsagot birnak ott is osszeirkalni :P)

    ReplyDelete