Sunday, January 8, 2012

Ki volt Cotton-Eyed Joe?

Ki ne emlékezne a Rednex Cotton Eye Joe dalára? 
Azon kívül. hogy jó bulidal, soha nem gondolkodtam el rajta, hogy ki az a Cotton-Eye(d) Joe, és miért Rednex az együttes neve?
Aztán valamelyik nap megnéztem a dalt, és az együttes, akik egyébként svédek, kiválóan utánozta azt a "kiáll a kapanyél a szájából" farmer-típust, akinél nem tudtam másra gondolni, minthogy "Redneck", azaz egy műveletlen, paraszti életmódot folytató ember a US déli részéről. A Wiki megerősített ebben a hitemben, a svéd zenekar a redneck többes számát, a rednecks-et művészien félrefordította, így született a Rednex.
És hogy kapcsolódik mindehhez Cotton-Eyed Joe? Cotton-Eyed Joe egy amerikai folk figura, a country dal pedig milliószor meg lett énekelve, mielőtt a Rednex elhozta volna Európába és itt is népszerűvé vált 1995-ben.
Cotton-Eyed Joeról a dalból is megtudjuk, hogy szívrabló, házasság-tönkretevő figura. Olvastam egy érdekes magyarázatot a Cotton-Eyed jelzőről. Az egyik forrás szerint szó szerinti angol átfordítása ez lenne:Joe's taking a liking to look - azaz Joe szeret megnézni (és elszeretni nőket). De mi köze ehhez a cottonnak(gyapot, pamut)?
Sokkal több, mint gondolnánk, de ehhez ismerni kell a déli nyelvi fordulatokat, és a "cotton to" igét, amit kifejezetten ebben a régióban használnak, szlengszinten. Nem jelent mást, minthogy "agreement with or strong liking to", azaz egyetért vkivel vagy nagyon szeret valamit. Így jelentheti, a szemmel összekötött melléknévi formájában a megnézni szeretést jelent, ami aztán elszeretéssel is járt...:D
Egyéb magyarázatokat is találtam, de kevésbé tűnik hitelesnek pl az, amit a wikin írnak, hogy Joe esetleg glaucomában, szifiliszben, bakteriális fertőzésben szenvedett, esetleg vak volt, vagy feketebőrű, és emiatt volt nagyon fehér, mint a gyapot a szeme.Nem gondolom, hogy nagy hatással lehetett a nőkre egy vak, vagy beteg pasas.
 A dalhoz egyébként egy tánc is kapcsolódik, mely kirúgás-kiáltás(Ew-hoo) majd lépegetések kombinációja. A Cotton-Eyed Joe eredete az 186o-as évekre nyúlik vissza.Számtalan megénekelt variánsa létezik.

No comments:

Post a Comment