Tuesday, December 23, 2014

Kwanzaa

Sokat gondolkodtam, milyen is a karácsony Amerikában.
A legjobb válasz az, hogy sokféle, mint az ország maga.Sok ember országa Amerika, a rengeteg bevándorló mind hoz magával valami keveset az ő országának hagyományaiból, és ez igaz a karácsonyra is. Míg Magyarországon a karácsony mindenkinek egyet jelent, és csak valamikor felnőtt koromban hallottam arról, hogy a zsidóknak például Hanukkah-juk van a karácsony helyett, de fogalmam sem volt, ez mit jelent, addig itt teljesen be van épülve a kultúrába a sokféleség, az ünneplési szertartások mássága. Akár a nemünneplés is, mert az indiaiaknál nincs karácsony például (a Diwali, a fények ünnepe náluk októberre-novemberre esik), és bizony rengeteg indiai is él itt.Ezért aztán a karácsony például az állami iskolákban nincs is megünnepelve, mert azzal már negatív megkülönböztetés érné azokat a tanulókat, akik a kultúrájukban nem tartják a karácsonyt.



Menorah, a Hanukkah ünnep egyik szimbóluma


De akkor mégis, milyen az amerikaiak karácsonya?
 Még a karácsony időpontja is más, itt nincsen Szenteste olyan értelemben, mint Magyarországon, a karácsony december 25 és 26. A fenyőfát sem karácsony előtt közvetlen díszítik fel,hanem az amerikaiak  nagy ünnepén,Thanksgiving-kor, azaz a Háaladáskor ( a negyedik csütörtök novemberben). Míg otthon mindenki egyértelműen teszi a szaloncukrot a karácsonyfára, addig odakint élve kiderül, hogy ez igazi magyar szokás, bár a szaloncukor eredete osztrák. Az amerikaiak inkább botcukorral, azaz candy cane-nel díszítenek, viszont nemcsak a karácsonyfával díszítik a lakást, hanem iparág van a különböző lakásdekorokra.Nem hal és beigli kerül az asztalra hagyományos ételként, hanem minden egyes családnak megvan a maga kis ételhagyománya, nincs egyértelműen karácsonyi menü. 

Botcukorka, az amerikaiak jellegezetes karácsonyi dísze


Ma kifejezetten egy, a világ más részén nem honos „karácsonyféléről” akartam írni, ami sehol máshol nincsen, nem vallásos ünnep, hanem egy afro-amerikai találta ki:a Kwanzaa.
A Kwanzaa tehát az Amerikában élő feketék ünnepe, december 26-tól január elsejéig tart. Ettől függetlenül sok fekete család megünnepi a karácsonyt is, így aztán sok helyütt kétszeres év végi ünneplés van. A kwanzaa szuaheli szó, jelentése első gyümölcs. Az ünnep megismeréséhez ismerni kell egy kicsit a feketék történetét is. A rabszolgatartás kialakulásával a feketék jogai háttérbe szorultak, majd eltűntek. Észak-Amerikában a gépesítés és a fejlettség eredményeképpen a rabszolgaságra kevéssé lett szükség, és ezen a vidéken felvilágosultabban kezdtek gondolkodni a gazdák.Míg Délen az ültetvényes gazdálkodás volt a jellemző, melyhez rabszolgák munkaereje elengedhetetlen lett. Lincoln elnöksége alatt azonban a felszabadító mozgalmak felerősödtek, mert maga az elnök is elítélte a rabszolgatartást, és az amerikai polgárháború lezárultával, törvényekkel seperték el a megalázó, emberellenes gyakorlatot.
Ezzel egyidőben kezdődtek meg a feketék polgárjogi mozgalmai, melyek a 20.század hatvanas éveire meghatározó elemmé váltak, ekkor Dr. Manuela Karenga, egy fekete emberjogi harcos alkotta meg a Kwanzaát, az afro-amerikaiak identitásünnepét.Kwanzaa idején hasonlóan a karácsonyhoz és a Hanukkah ünnepéhez gyertyát gyújtanak, a kinarán.


Kinara, a Kwanzaa egyik szimbóluma
A Kwanzaának saját zászlója van, a bendera, amely piros, zöld és fekete színekből áll. A fekete a Kwanzaát ünneplő embereket jelképezi, a piros a történelmükben elszenvedett balsorsot, a zöld a remény színe a benderán.A karácsonyhoz hasonlatosan ajándékot adnak egymásnak az emberek Kwanzaa ünnepén, ünnepi vacsorát fogyasztanak, és jellegzetes afrikai ruhát viselnek.


A Kwanzaán jellegzetes afriaki ruhába öltöznek az afro-amerikaiak
A Kwanzaa napjai mindegyikének van jelentése, az első napon az afro-amerikaiak egységét, a másodikon a saját magukért való kiállást, a harmadikon a közösségi szellemet, a negyediken az együttműködő gazdaságukat, az ötödiken a céljaikat, a hatodikon a kreativitásukat, és vegül a hetediken a hitüket ünneplik.

Nagyon boldog ünneplést kívánok minden olvasónak idén is!



No comments:

Post a Comment