Tuesday, February 10, 2015

Transzgender elítélt az amerikai börtönben

Az amerikaiak nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy lehetőség szerint senkinek ne sérték a személyiségi jogait, és ahogy ők fogalmaznak, mint politicaly correct legyen, ahogy beszélnek.
Így aztán rengeteg sajtóhírük van a meleg vagy éppen transzgender állampolgárok ügyeinek intézéséről. Elképesztően kreatívak tudnak lenni ilyenkor, és a folyamatok szervezésében is maximálisan odafigyelnek, hogy ne sérüljön senki joga.

A mai sajtóhír is ilyen, elítéltek egy transznemű, eredetileg férfi állampolgárt egy évtizeddel ezelőtti molesztálási ügyben, amikor még férfiként molesztált egy nőt.15 évet kapott.
Mivel azóta változott a neme, így az egész tárgyalás alatt igen nagy kínban volt az ügyészség és a védelem is.
A bíró csak "Miss XY-ként " említette, az ügyvédje a nőnemű személyes névmást használta "She", míg az ügyészek az "alperes" szóval utaltak rá.

Jelenleg az összes transznemű elítéltnek a börtönbüntetés előtt egyfajta orvosi és pszichológiai szűrésen kell átesnie, hogy a büntetésvégrehajtási intézmény kiválasztását a nemnek megfelelően lehessen elvégezni.
Nos, most elég nagy bajban vannak, hiszen a vétséget nézve női börtönbe berakni, az elég rossz lépés lenne, de személyiségi jogai miatt férfiak közé se rakhatják. Eddig magánzárkában volt.
2009-ben készült egy nagy kaliforniai börtöntanulmány, itt megemlítik, hogy a transzgender nők (azaz a férfiból lett nők) a férfi börtönökben 13-szor több esetben lettek szexuálisan bántalmazva, mint átlagos társaik. A legtöbb esetben ezért magánzárkába kerülnek, ami viszont hosszú távon pszichésen nagyon komoly károkat okoz. Néhány esetben van transzgender részleg az intézményeken belül, de ez még nem elterjedt.

Mindig meg szoktam nézni a kommenteket egy-egy ilyen cikk után. Ha ez a cikk magyar környezetben jelent volna meg, biztos a kommentelők jó nagy része már "buziköcsögözne". 774 kommentet kapott az írás, az első százat átfutottam. egyetlen ilyet se találtam, csupa viszonylag higgadt véleményt nyilvánító kommentelő van. Persze leginkább nem a nemével foglalkoznak, vagy kap elmarasztalást, hanem a tettével.
Az is érdekes, hogy a kommentelők egymást sem oltják, illetve a vita nem megy el arra a szintre, amikor elkezdenek személyeskedni, aminek természetesnek kellene lenni, de a magyar kommentkultúra szintén nem ezt a mintát mutatja.

Az eset mindenképpen érdekes, már csak az elítélt bűn és a nemváltoztatás kapcsán is. Vajon az elítélt, most hogy ő is nő, hogyan gondol saját tettére?

No comments:

Post a Comment