Wednesday, December 9, 2015

Hogyan hatott a globalizáció a Télapóra?

Az amerikanizálódás előtti korszakban egy ellentétes folyamat játszódott le, európai szokások bevitele az új világba. A Télapó esetében is így történt, hogy aztán az amerikai változat visszatérjen Európába, legalábbis bizonyos elemeiben.

(Észak)-Európában hosszú  és depresszáló a tél. Ezért aztán mindenféle mesei alakokat találtak ki, hogy javítsák a saját közérzetüket, az ajándékozás is télen volt jellemző, szintén a jobb hangulat miatt.
Az első Télapó, Sinterklaas, Hollandiából származik, püspöki piros ruhában ábrázolták és a gyerekeknek hozott ajándékot, fehér paripán.

Sinterklaas

Aztán  megjelent Father Christmas Angliában, a zöld ruhás, szakállas manó, aki nem is annyira a gyerekek karaktere volt kezdetben, hanem a kiváló lakomáké. Később azonban neki is lett zsákja.

Father Christmas

Amikor a hódítók elindultak Amerikába, ezeket és más karaktereket is magukkal vitték, ez magyarázza azt, hogy az USA-beli Télapónak több neve is van, mint Santa Claus, Father Christmas, St. Nick, de még a német Kris Kingle is szerepel a repertoárban.

Ma Amerikában legtöbbször a Santa Claus-t használják, vagy simán Santa, ez a holland Sinterklaas amerikanizált változata. Az öreg kontinens különböző karakterváltozatai így olvadtak eggyé.
Sok amerikai mesében Santa a kéményen keresztül érkezik és a kitett zoknikba teszi az ajándékot, éppen ezért aprócska, szánját miniatűr rénszarvasok húzzák.
A neki dolgozó manókat (elf) már az amerikaiak adták a történethez, és Amerikából származik Mrs. Santa, a télapó felesége. 1931-tól iszik a Télapó kólát, amikor a Coca Cola reklámjaiban feltűnt Santa is.

Az amerikai Santa gyermeki arca, sokszor ábrázolják a sapkája nélkül

Ő is megérdemel egy felelséget!

Az Amerikai Santa aztán elterjedt a déli országokban, ahol az ajándékozás azelőtt nem volt szokás, sőt visszatért az Európai kontinensre, a zöld angliai változat már teljesen kikopott a köztudatból, és az amerikai télapót várják ott is.Rudolph, the Rednose Reindeer is amerikai, a piros orrú szarvas Robert L. May 1939-es mesekönyvében jelent meg, majd terjedt el kontinens-szerte. A Rudoph The Rednose Reindeer dalocska nagyon népszerű lett, később Rudoph saját mozifilmet is kapott. Amerikában legalább akkora sztár mint a vele közlekedő Santa.

Rudolph

Az, hogy tulajdonképpen hol lakik, még ma is országonként változó, az amerikaiak Télapója az északi sarkon, Alaskában, meglátogatható játékgyárral. A kanadaiakénak saját irányítószáma van, HOH OHO.

Az alaszkai "főhadiszállás"

Aztán ismerjük Jouluppukkit, a lappföldi télapót Rovaniemiból, akit szintén lehet látogatni és leveleket is fogad. Másik változata Grönlandon él,

Az összes télapó közös tulajdonsága, hogy hosszabb ősz hajuk van, szakálasak és nagy a pocakjuk, és minimum hetven évesek elmúltak.

Azonban míg az európai gyerekek december 6-án, Miklós napon kapnak kis ajándékot tőle, az amerikai gyerekek tőle várják a karácsonyi ajándékokat a kéményen át a zoknikba, nem a Jézuskától a fa alá.
Egyre több nagy méretű díszes zoknit kapni Magyarországon is, ahol korábban kizárólag a piros műanyag csizmákba tette az ajándékot, vagy a kisuvickolt hócipőbe.
A globalizálódás eredményeképpen a sokféleség lassan összeolvad egy karakterré, és ez leginkább az amerikai télapót testesíti meg. Rudolf is megjelent Magyarországon is pár éve, igaz, a télapó felesége még nem népszerű, és a kis zöld manók helyett inkább a krampusz jön még.Na meg a virgács!:)

No comments:

Post a Comment