Wednesday, August 20, 2008

Használt cikkek Amerikában

Amerikában nagyon érdekes, ahogy az emberek a tárgyaikkal bánnak.  Egy olyan országban, ahol nem egy nadrágot vesznek meg egyszerre, hanem tízet,(meg még két tonna egyéb ruhát,) azt gondolná az ember, hogy semmi értéke a tárgyaknak.Ez nem igaz.
 Először is,nagyon sokat adakoznak.Itt van például az a baby boutique, ahova én is járok, ahol ingyen lehet beszerezni MINDENt, a kisruhákkal, és a játékokkal, amit kiválasztok, még tápszert, és pelenkát is adnak.Mindezt azért, mert az amerikaiak az elképesztően szép gyerekholmikat odaadják.

 Aztán, van egy olyan oldal, ahol folyik a helyi adok-veszek, azon belül van egy rovat, az ingyendolgok. Általában szófákat, ágyakat, szekrényeket, de egy tonna más dolgot is ingyen ad a gazdája, ha épp költözik, ami az amerikaiaknál úgy kétévente megtörténik.A múltkor álmaim fehér komódja volt fent, csak épp messzire kellett volna elmenni, és nem fért volna be a kocsiba.

 Ugyanakkor nagy divat a yard sale, vagy garage sale, amikor a csetreszeiket a házigazdák kiárusítják. Leírnak egy napot, és egy időintervallumot, a címet, és lehet menni nézegetni, turkálgatni. Én még soha nem voltam ilyenen, de vannak, akiknek ez a hétvégi programjuk, hogy mások lomjait vásárolgatják.
 Van a moving sale, itt aztán még a fél flakon sampont is eladják, bár általában ezek nem amerikaiak, hanem mindenféle népség, aki ideig óráig itt lakik, él, dolgozik.Például a magyarok....
 Szóval, egyáltalán nem jellemző a kidobálás, bár azért a kuka mellett is érdemes néha körülnézni, mert az itt dolgozó tömérdek japán csak úgy kihajítja a két éves barcaloungerjét, ami azóta újabb két éve szolgál nálunk....A japánoknak semmi sem érték.
Az amerikaiak amúgy nagyon érdekesek, mert nem szeretnek semmit kidobni.Rendszeresen látok olyat, hogy rossz hajfestéket vett, és ahelyett, hogy visszavinné, kiteszi a netre, hogy valaki ingyen elviheti.Amikor rászánják magukat egy kitakarításra, na akkor tartanak yard sale-t.De általában egy hadseregnyi cuccot beszereznek, és amíg az óriási pincében van hely, addig tárolják.Sokszor a hirdető maga bevallja, hogy ja, ezt a dolgot most találta a pincéjében, jééé.De arra is volt már példa, hogy valaki kidobva talált valamit, és feltette a netre, hogyha valakinek kell, menjen érte.
 A dolgok nagy része olyan, amik a magyar átlag panelotthonokban rendes bútordarabnak számítanak.Ócskaság gyakorlatilag nincs. Craigslist nevű oldalon lehet adni-venni, ha valakit érdekel, itt vannak a yard sale-k is.

No comments:

Post a Comment