Friday, February 8, 2013

Sex & Dating, episode 2.


Being exclusive...
Ha valaki egy kicsit tanulmányozta az amerikai párkapcsolatokat, egy bizonyos ponton eljut a kapcsolat oda, hogy a "being exclusive" téma előkerüljön.
Ez nem jelent mást, minthogy a pár megfogalmazza, hogy elköteleződik egymás fele, azaz nem találkozgat másokkal.
Ez elég furcsa magyar szemmel, hiszen errefele általában két ember találkozik, majd a kölcsönös vonzalom közös felderítése után elkezdenek együtt járni, ami eleve kizárja morálisan azt, hogy másokkal is találkozgassanak párkapcsolat jelleggel.
Odakint ez az állapot már egy következő lépés. Van egy olyan szakasz, amikor ismerkednek, találkozgatnak, egyértelműen azért, mert megvan a vonzalom, de ekkor még nem várják el egymástól a hűséget.Ez a szakasz magában foglalhatja a szexet is, de ettől még egyáltalán nem jelent elköteleződést.Ez a szakasz akár hónapokig is tarthat.
Sőt, az exkluzivitás után jön csak a "kapcsolatban" státusz. Csoda, hogy eljutnak a házasságig ennyi sok "tökölődéssel", gondolhatnánk.
Hogy a dolog bonyolódjon, az exkluzivitásnak is mindenki kissé más értelmet ad.
Van akinek ez egyenlő a kapcsolatban levéssel, ami elvileg egy következő szakasz.Van olyan ember, akinek ez azt jelenti, hogy csak egymással találkoznak, de még nem jelentik ki, hogy kapcsolatban vannak, hanem várnak arra, hogy ez az érzelmi szint is bekövetkezzen.
Sokan a dating szót szexmentes találkozásoknak aposztrofálják, másoknak belefér a szex is. Mindenesetre sorrend mindenképpen dating, utána being exclusive, majd official relationship és végül engagement/marriage.

Hogy jó-e vagy rossz -e ez a fokozatosság, nem tudom. Talán ad egyfajta keretet a dolgoknak, és senki sem érzi magát teljesen becsapva, ha két hét után a másik fél meggondolja magát, hiszen megvan ez a fajta dating próbaidő, ami a magyar kapcsolatokban nem jellemző. Ugyanakkor mivel az értelmezések eltérhetnek, jobb előre megbeszélni ki mit ért az egyes fogalmakon, mert szintén lehet bánat a vége valamelyik fél részéről.

6 comments:

  1. Nagyon jó ez as sorozat. :)

    Én mondjuk totálisan megsértődnék ha mondjuk még csak a randi fázisban lennénk, mondjuk eljutunk a csókig, de kiderülne hogy mással is találkozgat és ugyanazt csinálja az illető mint velem. :D


    Figyu, te azt tudod mit jelent pontosan a 2nd base? Annyi filmben van, de iazából nekem nem egyértelmű hogy az konkrétan mit takar.

    ReplyDelete
  2. Hello, az a make out, a third base meg petting.ja es a first base meg a csokolozas. A konkret szex az mar ha jol tudom nincs a basek kozott:)Hogy vagytok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, köszi :D Megint okosabb lettem :)

      Mi megvagyunk köszi, örülünk minden unalmas napnak. :)

      Delete
  3. Ez jo tema, el is felejtettem, pedig ide tartozik!

    ReplyDelete
  4. valamelyik nap a valedictorianba futottam bele egy film kapcsan, es teljesen egyertelmu volt a jelentese, megis napokig nem talaltam leiras alapjan sehol, mert a latin miatt en eloszor valet victoriannak hallottam:). Na ezek azok a szavak amiket soha nem felejtesz el.

    ReplyDelete
  5. A valedictorian-ra emlekszem, mert a lanyom gimis graduation-jen is volt ilyen:) Akkor tanultam meg a szot:) Ez egy megtiszteltetes annak a diaknak, aki a speech-et elmondhatja, hiszen altalaban a legprominensebb diakot valasztjak erre.

    ReplyDelete