Monday, February 25, 2013

Who are you wearing?

Ez az a kérdés, ami a legtöbbször elhangzott a mostani Oscaron, és a többi hasonló díjáatadón, amikor a sztárok egyenként lejtenek végig a vörös szőnyegen.
Miért olyan lényeges, hogy a világsztárok melyik divattervezőt részesítik előnyben, mire gondolnak úgy, hogy ez megfelelő lesz az Oscarra, az Emmyre stb.?
Ez éppen úgy valamiféle csendes közmegállapodás, mint az, hogy a szőnyegnek vörösnek kell lennie. Az miért olyan fontos?
A ruha megválasztása és viselése legalább olyan lényeges, mint az eseményen történtek. Hetekig mehet a cikkezés egy jól vagy rosszul megválasztott ruháról. Ez tartja a divatot mozgásban, ez az, ami inspirálhatja a középosztály számára készülő elegánsabb darabokat, a z aktuális vásárlást, ez az, ami egy divattervezőt égbe emelhet vagy sárba tiporhat, ez az, ami a hírességekről a pletykaújságoknak témát adhat...

Hogy ez szánalmas? Lényegtelen? Röhejes?
Mondhatnám, hogy igen, ahogyan a lestapált tréningnadrágomban dagonyázom a könyvtár fele, miközben egy közelítő autó még rámfecccsent egy adag saras vizet...
De ha belegondolunk, a hétköznapi embert is igencsak irányítja a divat, az elhanyagolt ruhát, régi holmit mindenki szúrós szemmel nézi, a csilivili divatmajmot a tűsarkúban szintén, érezzük, hogy az már sok. Egyszóval a hétköznapi ember életében ugyanolyan fontos az öltözködés, az ápoltság, sőt, mi is megkérdezzük a másiktól egy csinosabb darab kapcsán, hogy hol vette azt.
 És már el is jutottunk a klasszikus díjátadós kérdéshez: Who are you wearing? Azaz, kinek a ruhakölteményét viseled? Nyilvánvalóan abban a körben már sokkal inkább a divattervező személye és a ruha ára meghatározó, ezért a who kérdés.
Jennifer Aniston idei ruhájában, amit többek közt azért választott, mert könnyű benne elmenni pisilni

Hogy mennyire komoly ipar épül erre a mindenkinek más lényeggel vagy lényegtelenséggel bíró jelenségre, az inkább érdekes.
Az különböző díjátadók ruháit évekre viszamenőleg, hírességekre lebontva meg lehet vásárolni replica formájában, az az a ruháról készült tökéletes ruhamásolat formájában, különböző árakon.
Az árak 300-500 dollár körül mozognak ruhánként, de természetesen nagy az árleszállítás (Amerika egyik legszeretnivalóbb sajátossága), mint mindig, így már 100-150 dollárért is meg lehet venni a státuszszimbólum-másolatokat, ha valakinek ez fontos.(Íme a link, amin megtekinthető.)
Kevésbé elegáns, de olcsóbb megoldást kínál egy másik online üzlet, ahol Oscar átadókon viselt ruhák által inspirált estélyiket lehet megvenni, azaz nem pontos másolatokat, hanem az eredetihez hasonló ruhákat, az árak 100 és 200 dollár közt mozognak.

Akárhogy nézem, a díjátadókon viselt ruhák a divattal foglalkozó iparágaknak, divattervezőknek, divattörténészeknek komoly jelentőséggel bírnak. Bizonyosan lényeges kérdés lehet az amerikai felső-középosztálynak, a bálokon résztvevő rétegnek. A többi ember számára pedig egy nap az évben, amikor lehet egy kicsit kritizálni az ünnepelt sztárokat, ha máshogy nem, egy rosszul sikerült ruha, vagy egy előnytelen hajköltemény kapcsán. Máris ki lehet alóluk rántani a vörös szőnyeget, (és rájuk húzni a vizes lepedőt), hogy lám az ő ízlésük is lehet pocsék, nekik is lehet bad hair day-ük, ők is járnak pisilni a ruhában, és szempont, hogy utána ne kelljen tíz öltöztetőnő a visszabújáshoz, máris közelebb kerülnek az átlagemberhez, aki el sem tudná képzelni az Oscar-átadót tréningruhás sztárokkal.
Naugye.

No comments:

Post a Comment