Tuesday, October 15, 2013

Silence, please!

Bizony, volt olyan, akit kiutáltak a Central Parkból, mert rendszeresen hangoskodott.
Joe ellen összeesküdtek a park körül lakó gazdag szomszédok, és mennie kellett.

Az is igaz, hogy Joe tudott élni. Hölgykoszorú vette körül, és ha ő hangoskodott, a hölgyek is ugyanezt tették. Annyi, de annyi panasz érkezett rá, hogy végül a közakaratnak engedelmeskedve, a parkmenedzsment eltávolította.

Hogy pontosabb legyen a kép, elárulom, hogy Joe egy fóka volt, a Central Park egyetlen hím fókája. Méghozzá 1935-ben, a nagy gazdasági válság idején, de ez őt nem érintette meg, volt gondjuk rá, hogy ehessen annyi halat, amennyit megkívánt.A baj ott kezdődött, hogy egyfolytában ugató hangokat adott ki, az éj közepén és és a négy élettársa ugyanezt tette, ami viszont kiverte a biztosítékot a park körüli házakban lakóknál. A menedzsment belátta, hogy Joe bujtogatja a lányfókákat, így a bandavezért kell eltávolítani a közakarati csönd érdekében.
Egy teljes napot vett igénybe a befogása, csalinak sok-sok halat kellett bevetni, majd egy ládába csalni a mit sem sejtő Joe-t, és bezsuppolni, irány a Brooklyni Állatkert.

Az ügy olyan súlyosságú volt, hogy még a korabeli New York Times is cikkezett róla:
”Wearied by the constant flow of complaints from apartment houses across Fifth Avenue and a little bored themselves at the recurrent barking under their windows, park officials in the Arsenal decided to see if the removal of the master would not have a quieting effect on the four females in the ‘seal’ pool".

Úgy látszik, a mostani fókalakók nagyon "megemberelték magukat", mert azóta nincs panasz rájuk. Jelenleg így fest a Central Park fókatava.

2 comments:

  1. Szia! Nemrég kezdtem el olvasni a blogodat!!! Nagyon jó írások!Gratulálok hozzá! Az lenne a kérdésem hogy nem tudnám "személyesen" (email) felvenni Veled a kapcsolatot? Szeretnék kérdezni pár dolgot az Egyesült Államokról ha lehetséges. Válaszodat előre is köszönöm!

    ReplyDelete
  2. Szia Szabolcs!Az eletamerikaban@yahoo.com címre írjal. Egyébként felül, a kép alatt az Élet amerikában volume One egy másik blog linkje, hat kinti év termése, ott sokkal több az info, mint ezen a blogon.

    ReplyDelete