Tuesday, October 1, 2013

Megint aktuális: government shutdown

Ettől a hírtől hangos minden TV és rádió, ez a szalagcím fut az újságok főoldalán. Egészen hajmeresztő dolgok is napvilágot látnak a magyar sajtóban erről a dologról.

2011-ben is volt egy ilyen shutdown, ekkor ezt írtam róla. (Ha működne a régi blogom, most elég lenne egy link is, de sajna csak a cached verzió van meg.)
Miről van szó tulajdonképpen?
A government shutdown annyit jelent, hogy a kormányzati szervek leállnak, és a kormány nem üzemeltet "nem életbevágó" szolgáltatásokat, de a tűzoltóság, rendőrség, közösségi közlekedés, börtönfelügyeleti rendszer, katonaság működik. Az állami kutatóintézetek, múzeumok, kulturális szervezetek és minisztériumok leállnak a munkával. A dolgozók nem kapnak bért a kényszerpihenő alatt, ami komoly anyagi érvágás, és nem mindenki hagyhatja abba a munkát.
Miért áll le a kormány?
A kormány akkor áll le, ha a törvényhozó rendszere nem tud megállapodni a az állam programjainak végrehajtásához szükséges költségvetésről a jelenlegi fiskális évre. A költségvetés hiányában a kormány nem garantálja a "nem életbevágó" szolgáltatásokat, noha gyakran a dolgozóknak tovább kell dolgozniuk.
Előfordult-e már ilyen?
Igen, 1995-ben, a Clinton-kormányzat idején. Rossz nyelvek azt rebesgetik, hogy ez volt az oka Clinton és Monica Lewinsky egymásra találásának, mert Lewinsky gyakornoki szerződése a leállás miatt nem ért véget. Ekkor történt, hogy egy munka kapcsán egyedül maradt az elnökkel, és megtörtént a pletykalapok kedvenc affairja. Egyes államok vezetőségében is történt ilyen, de nagy összamerikai bezárás 95 óta nem volt.
Mi lesz most?
A shutdown témája itt lebeg a fejünk felett már vagy két hónapja, de haladékot kaptak a nem megegyező felek, mostanra elfogyott a haladék, és megegyezés nincs. Két hétre rendelik el a leállást. Azt tudom, hogy pl turisták millióit fogják elveszíteni, mert leállnak a Smithsonian múzeumok a városban, a metró sem fog menni, a munkabeszüntetés van ahol opció lesz, máshol a dolgozók nem állhatnak le, a kifizetések nagy része leáll. Két hétre tervezik a leállást. Péntek éjfélig kell megegyezniük, megegyezés hiányában szombat reggeltől indul a shutdown. Majdnem egymillió ember munka nélkül marad.

Kiegészítés egy nálam sokkal jobban hozzáértő és illetékesebb szakembertől:
 Átmeneti "budget" vagyis költségvetés csak rövid távokra van megszavazva a Kongresszus által, ami megengedi, hogy a különböző kormányszervek tudjanak működni.  A kormánynál a pénzügyi év az okt. 1-től szeptember 30-ig terjed.  Ebben a 2011-es pénzügyi évben a mai napig részleges költségvetéssel működtek az állami szervek, amit a mostani 2011-es pénzügyi évben időről időre meghosszabbították.  Ezt angolban különben "continuing resolution"-nek hívják. 
A munkavégzés sehol SEM opcionális hanem vagy kötelező, vagy tilos.  A munkáltató tájékoztatja a dolgozóit arról, hogy melyik munkafolyamatok az adott kormányszervnél nélkülözhetetlenek es ennek megfelelően rendelnek be egyes embereket dolgozni.  Ez nem opció sem a munkáltatónak, sem a munkavallalónak ha meg szeretné tartani az állását.  Ez pusztán a kormányszerv tevékenységétől függ és ahhoz mérten van megítélve.  Aki be van rendelve dolgozni, annak sem garantált, hogy kap fizetést viszont kell dolgoznia, hogy az üzemeltetés viszonylagosan zökkenőmentesen történjen vagyis a tűzoltás megtörténjen és haladjanak valamennyire a legfontosabb feladatok.

A leállás időtartama még nincsen megállapitva így valótlan adatnak tartom a 2 hetet kijelenteni.  Ezek pusztán találgatások és médiaszenzáció.

Utolsó dolog: állítólag a metró fog járni, csak ritkított járatokkal, (a rádióban valószínűleg ment egy kis szenzációhajhász találgatás mely teljes leállást ígért.)

1 comment:

  1. A huzavona termeszetesen tart, a politikusok egymasra mutogatnak, mert senki nem akar kompromisszumot kotni...Kivancsi vagyok, vegul ki fog engedni...:) http://www.cbsnews.com/8301-250_162-57605784/why-is-it-so-difficult-to-end-the-government-shutdown/

    ReplyDelete