Sunday, August 24, 2014

Magasságfüggő receptek

Nyolc nap, és egyszem gyermekem megkezdi az iskolát. Őszintén, rettegek. Annak ellenére, hogy én magam szerettem a nyolcvanas évek elején  magyar iskolás lenni, nagyon nem tetszik, amit most érzékelek. De reménykedjünk, hogy biztos jó lesz.
Hogy egy kicsit bizakodjunk jobban, a novemberben lejáró, féltve őrzött Trader Joe's Truffel Brownie sütiporunkat megsütésre ítéltem.Ahogy olvastam a jól ismert sorokat, amelyek olyan hétköznapinak tűntek még pár éve, kicsit jobban kezdtett érdekelni az alján a High Altitude Instructions rész, azaz külön utasítás azoknak, akik magas hegyekben élnek és ott készítik a sütit, nevezetesen nekik még  külön lisztet írt elő a recept, amit nekem nem kellett beletennem. Hat évig - amíg kint éltünk Amerikában-, szinte minden félkész ételféleségen láttam ezt a kitételt, de nem érdekelt különösebben. Most viszont utánanéztem, miért is.


Az ugye egyértelmű, hogy a lapos kis Magyarországhoz képest az USA magas vidékekben jóval gazdagabb, de ettől még nem értettem a külön utasításokat. Az ok egyszerű, megdőlt az általános iskolában megtanult (már akkor sem volt itthon semmi multikulti) a víz száz fokon forr axióma, ugyanis ez megint csak Magyarországon van így. 
A víz nemcsak száz fokon forr. Ahogy a tenger szintjétől egyre távolabb kerülünk, azaz magasabbra az atmoszferikus nyomás csökken a víz pedig egyre alacsonyabb hőmérsékleten forr.Ez annyit jelent, hogy forráskor az alacsonyabb hőmérséklet befolyásolja a főzési időt: 500 lábnyi emelkedéssel 1 Fahrenheit fokot csökken a forráspont. A legtöbb tészta hét perces az Államokban, de high altitudenél 10 percig kell főzni.
3000 lábtól beszélünk magaslatokról, azaz a high altitude instructions azoknak írták, akik legalább ilyen magasan laknak (rengeteg államban van ennél magasabb pont pl: Alaska, Arizona, Colorado, Idaho, Kansas stb.)


Itt például több mint 20 000 láb magasságban vagyunk, Alaskában.

A sütés, grillezés, azaz a vizet nem igénylő technikák nem változnak nagy magasságban sem.Ugyanakkor, mivel a húsból nagyobb magasságban gyorsabban párolog el a víz, a hús szárazabb lesz, a lefedést sokkal inkább fontos gyakorolni.
Sütemény sütésnél a magasabb vidékek levegője gyorsabb kelést biztosít, gondolom ezért kell a lisztet még hozzáadni az én sütiporomhoz, több liszttel lassabban kel meg.


(Felhasznált forrás: http://culinaryarts.about.com/od/culinaryfundamentals/a/highaltcooking.htm)

1 comment:

  1. Ööö, mi már anno a suliban is úgy tanultuk, hogy bizony minél magasabbra megyünk, annál lassabban forr fel a víz, mert már nem 100 °C-on forr. Példának mondogatták a Himaláját, ugye, hogy próbáljuk meg ott forralni a vizet... :-)
    Örülök, hogy ide is írsz azért! :-)

    ReplyDelete