Saturday, March 28, 2015

Iskola a Szilikonvölgyben - ahol nincs számítógép

A Szilikonvölgyben azt hinné az ember, hogy minden iskola még modernebb eszközökkel bír, mint ami egyáltalán elképzelhető.
Pedig van itt egy olyan iskola, amelyik teljesen visszautasítja a modern technikát, helyett van kréta, toll, ceruza, fonal és sár. Egy számítógép sincs.Sőt, az iskola az otthoni számítógéphasználatot sem ajánlja.




Miközben Amerikaszerte minden iskola arra törekszik, hogy minél modernebb eszközökkel tanítson, és ez természetesen a laptopok elterjedésével jár, van egy ellentétes folyamat is.

A Peninsula Waldorf Iskolában - amely egyike a 160 Waldorf iskolának az Allamokban - a fizikai aktivitás, és a kreatív, alkotó tanulás van a fókuszban.

Az 50 éves Alan Eagle, aki a Google egyik kommunikációs menedzsere, és IT-diplomával rendelkezik, naponta használja az Ipadjét és a smartphone-ját. Ötödikes lánya nem tudja mi az a Google, és nyolcadikos fia is csak most kezdi tanulni (nyolcadikos korban kezdenek valamicskét ismerkedni a Waldorfban a modern technikával). Szerinte teljesen felesleges a technológia a tanuláshoz.

Nem ő az egyetlen, aki így gondolkodik, hiszen a Szilikonvölgyben sok számítástechnikai szakértő dolgozik, és sokaknak jár a gyereke ebbe az iskolába. Több szülő úgy gondolja, hogy a technológiának megvan a helye és az ideje, de nem a gyerekkorban és az általános iskolai tanulmányok között. Ezek a szülők mind magasan kvalifikáltak és ők maguk IT-területen dolgoznak.

A Waldorf-ötödikesek ehelyett például zoknit kötnek: a zoknikötés közben követni kell a mintát, ez figyelmet, matemaikai gondolkodást, koordinációt és finommmotorikát is igényel.

A másodikosok babzsákokat dobálnak egymásnak, miközben stófákat tanulnak, ez a feladat szinkronba hozza az agyat a testtel.
A törteket mindenféle étel felezésével, negyedelésével ötödölésével (és így tovább) tanulják.

A modern technika mellett kiálló tanulási szakértők azt mondják, a számítógépes játékok és a gép használata közel áll a gyerekekhez, hiszen ezzel nőnek fel, és jobban tudnak figyelni erre a típusú tanításra, mint a hagyományosra. A Waldorf-szülők szerint kár sietni a számítógépen való oktatással, hiszen olyan könnyen elsajátítható a használata, a gyerek nem veszt vele semmit, ha csak 15-17 évesen kezdi. Az ő gyerekeik tehát nem a gépek fogságában nőnek fel, azaz a figyelmük is olyan, mint ötven éve, amikor Amerikában még nem volt jellemző semmilyen szinten a számítógép iskolai használata. (Az ötven évet azért írtam, mert ötven körüli amerikai ismerőseimnek már gyerekkorukban is volt otthon valamiféle komputerük).



A tanulókat megkérdezve, a legtöbbjüknek nincs gondja a Facebookon, vagy egyéb közösségi oldalakon való függéssel, egész más életet élnek, mint átlagos társaik. Teljesen nincsenek megfosztva a "gépezéstől". Egy Apple mérnök lánya például játékokat szokott tesztelni az apja számára. Egy srác repülő-szimulátoros játékot játszik, hétvégén. Ugyanakkor ezeket a gyerekeket zavarja az átlagpopuláció függése, amikor mondjuk elmennek meglátogatni az unokatestvéreket, és azok bele vannak gyógyulva az Ipad-jükbe, vagy a mobilalkalmazásokba. Egy fiú ilyenkor integetni kezd és azt mondja: "Sziasztok srácok. Itt vagyok."

A 10 éves Finn Heilig, akinek az apja szintén a Google alkalmazásában áll elmondja, hogy nagyon örül, hogy toll-papír alapon tanult meg írni, mert legalább látja a változásokat.
Vissza lehet nézni, hogy egy-két éve milyen volt az írása, és azóta hogy változott. Nem beszélve arról, hogyha megtanulsz írni papíron tollal, akkor is tudsz írni, ha víz fröccsen a gépen billentyúzetére vagy áramszünet van. (Ilyenkor nekem eszembe jut az a Kisvakond-mese, amikor hirtelen nincs áram és civilizáció.)

(A cikk forrása: A Silicon Valley School That Doesn’t Compute)



4 comments:

  1. A cimet nezve remenykedtem, hogy a Szilikonvölgy "forditas" csak vicc, de aztan szomoruan tapasztaltam, hogy valszin komoly;-(

    ReplyDelete
  2. Nekem is fura volt, h nem Szilicium-volgy volt a cimben..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A szilikon es ezen en is meglepodtem, azonos a sziliciummal. A nem angol nyelvekben a szilicium szo az elterjedt, igy a forditasom valoban vicces, de nem helytelen:)

      Delete
    2. A szilikon es ezen en is meglepodtem, azonos a sziliciummal. A nem angol nyelvekben a szilicium szo az elterjedt, igy a forditasom valoban vicces, de nem helytelen:)

      Delete