Thursday, April 9, 2015

Miért jó immigráns gyerekének lenni?

Napjainkban sokan gondolkodnak azon, hogy kivándoroljanak. Ilyenkor rengeteg kérdés felvetődik, sokféle félelelm megfogalmazódik. A legtöbbször a maradás mellett a család és a barátok miatt döntenek az emberek. Ha a család támogató és a barátok is, akkor jön a következő dilemma...na és mi lesz a gyerekekkel, hogyan szokják meg?
Van egy jó hírem: minél fiatalabb egy gyermek, annál rugalmasabb. A gyerek gyorsabban fog megszokni és megszeretni az új helyen, mint a felnőtt! Minél idősebbek vagyunk, annál inkább ragaszkodunk a megszokott sémákhoz, életvitelhez, lakókörnyezethez.
Ezért mondják azt, hogy az első generációs kivándorlók megküzdenek: a nyelvvel, amit felnőttként már nem olyan könnyű elsajátítani, a szokásaik, gondolkodásuk megváltozásával, az idegen környezethez való hozzászokással. Mindezek a folyamatok már nem érintik a második generációt. A gyerekek már inkább a külföldi ország gyermekei, ugyanakkor rengeteg előnnyel indulnak el!

És miért jó a gyereknek a nyelv teljes elsajátítása mellett az, hogy bevándorlóként nő fel?Összefoglaltam három pontban.

1. Kétnyelvűség. Ez szokott az aduász lenni a szülők kezében az induláskor. És igen, hatalmas  előnyhöz jut a gyerek. A nyelvészek szerint még iskolás kor előtt kell ahhoz kikerülni egy gyereknek, hogy akcentus nélkül beszéljen. A gyakorlatban az iskolás kor előtt külföldre távozó gyereknek az anyanyelvi szókincse még szűk, és a másik nyelv valóban percek alatt hat. De ilyenkor alakul ki az, hogy az anya beszél az anyanyelven, a gyerek megérti, de válaszol az elsajátított nyelven, a nagymama meg a nagypapa döbbenten veszik tudomásul a látogatáskor, hogy a kommunikáció szeretett unokájukkal bevehetetlen vár. Az iskoláskorú nagyobb gyerek is szuperül megtanul az idegen nyelven, és egészen hasznos neki, ha már úgy megy, hogy a magyar írás-olvasást elsajátította.Minél fiatalabb a gyermek, annál gyorsabban felejti el a saját anyanyelvét és veszi fel a külföldi nyelvet. Ha meg akarjuk őrizni mindkét nyelvet, bizony erőfeszítéseket kell tenni a szülőnek, ugyanis a gyerek nem fog: ahogy beilleszkedik a külföldi gyerekközösségbe számára a külföldi ország már többet fog jelenteni, és a beilleszkedés lesz a legfontosabb! a szülőnek kell gondoskodni arról, hogy a gyerek ragaszkodását fenntartsa az anyaország irányába: nyaralásokkal, közösségekben való járással, magyar iskolával, könyvekkel stb.
A későbbiekben különleges marad az a privát szféra, amit a gyerek a saját anyanyelvén kommunikáló szüleivel teremt meg, és mások nem értik.

2.
A kivándorló gyerek korán megérti, a másságot. Sokkal elfogadóbb lesz más kultúrákkal, más gondolkodással szemben, hiszen ő is jött valahonnan. Több szempontot, több véleményt tud együtt kezelni és ez a későbbiekben csak hasznára válhat. Hamar megérti, hogy a normális minden kultúrában más, hogy ami neki furcsa az másnak természetes. Széles kulturális látóköre lesz, és sokkal érzékenyebb lesz szociálisan mint egy homogén társadalomban felnövő gyermek. A nemzetközi tapasztalat segít neki, hogy diplomatikusabb legyen, és ne tegyen olyan buta kijelentéseket, amelyek gyakran elhangzanak azoktól, akik csukott szemmel és füllel élik az életüket.Nem lesznek előítéletei.

3.
Az interkulturalitás, széles látókörűség mellett egy másik folyamat is lejátszódik, a nemzeti identitás  keresése és megtalálása. A külföldön élő magyar közösségek általában nagyon összetartóak, barátságosak és igyekeznek megőrizni azokat az értékeket, amire büszke lehet a magát magyarnak valló ember. Talán viccesen hangzik, de sokkal erőteljesebben érzi az ember külföldön a magyarságát.
Egy felnőtt, anyaországban szocializálódott kivándorló számára sokkal jobban, erősebben kirajzolódik, hogy mennyi a hasonlóság az anyaországa körül élő szomszédos népekkel (volt KGST-országok). Leomlanak bizonyos falak, bárki bárkivel barátkozhat, nincsen utálkozás, rájövünk, hogy egy más nemzetiségű (példákat direkt nem írok) lehet nagyon okos, nagyon vicces, és kedves, noha egészen más volt odahaza a közvélemény.Ez ugyan fantasztikus élmény, de a kivándorló család gyerekének már nem kell ilyen "alapigazságok" cáfolatát megélnie, mert a heterogén társadalomban ezek jóval kevésbé vannak jelen.

No comments:

Post a Comment