Monday, September 7, 2015

Vélekedés a menekültkérdésről - az USA óvatos

Az Egyesült Államokra is kihat az a nemzetközi nyomás, ami a menekültek befogadását sürgeti. David Miliband a International Rescue Committee  elnöke, valamint korábbi brit külügyminiszter sürgeti az USA kormányát, hogy a korábbiakhoz hasonlóan segítse a helyzetet.
Az elmúlt években csak 1500 menekültet fogadott be az USA a szíriai helyzet miatt, melyet Miliband nagyon kevésnek tart.
A State Department szóvivője, John Kirby nem régen adott interjújában azonban nem jelezte, hogy az USA komolyabban részt kívánna venni ebben a kérdésben, minthogy 4 ezer millió dolláros segélyt adott már eddig is. Az Obama-kormány biztonsági okokat is szem előtt tart (9/11 óta érthetően nem felejtenek), félnek attól, hogy a menekültekkel együtt terrorista szervezetek tagjai is átjuthatnak az országba.
A másik oldalon ott van az, hogy az USA nem rendelkezett kvótákkal a menekültkérdésben, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala már így is 16300 menekült letelepítését rendelte el, és még továbbiakat fog küldeni.

A menekültkérdést alapvetően az európaiaknak kell megoldaniuk, ez a jellemző álláspont, természetesen anyagi segítséget nyújtottak és nyújtani is fognak.
Michael Ignatieff, kanadai, jelenleg a Harvardon oktató professzor szerint ez a kérdés igenis az USA, Kanada  és szövetségeseinek közös ügye, mivel a háborúban a szír felkelők mellé álltak anyagilag is. Az európaiakat hibáztatni és olyan ürügyek, mint papírokat számonkérni a menekülteken gusztustalan, nyilatkozta Ignatieff.Szerinte az USA-nak is és Kanadának is egyenként minimum 25000 menekültet kellene befogadni.

(Forrás:http://news.yahoo.com/critics-push-u-help-europe-taking-more-refugees-172623171.html)

No comments:

Post a Comment