Monday, November 9, 2015

Dear Abby

Emlékszem, tini koromban leginkább azért vettem meg a Pajtást, aztán mikor az idők szele elfújta, akkor a 100* Szépet, mert volt benne tanácsadó oldal. A pszichológia iránt már akkor is mélységesen rajongó, és egyben kérdésekkel teli tiniként ezek voltak a kedvenc oldalaim. A legnagyobb ökörségeket is nyugodtan válaszolták meg, az egyikre még ma is emlékszem, a kérdező együtt volt a barátjával, természetesen védekezés nélkül, és ugyan a mensese nem jött meg, de az orra vérzett, ő pedig reménykedett benne, hogy "ott jött ki". Képzelem szegény válaszoló hogy röhöghetett kínjában.

Megvallom, nagyon imádnék egy ilyen rovatot vezetni, ha valaki felkérne rá. Valaki?
Nos, amíg a felkérésre várakozom, addig beszámolok nektek minden idők legsikeresebb tanácsadó rovatáról, az amerikai DEAR ABBY-ről.
Photo: http://www.news.com.au/world/
A tanácsadó rovatok rajongói akár a yahoo-n is rendszeresen olvashatnak, hasonlóan bugyuta levelekre is válaszokat, mint a fenti példám volt.

A Dear Abby egyfajta kulturális ikon lett az évtizedek során.
Kezdetben Pauline Phillips vezette, akinek a 14 éves lánya, Jeanne egy kis zsebpénz fejében segített neki a rengeteg tinilevél megválaszolásában, évtizedeken keresztül. Az anyuka 2004-ben elismerte lányát munkatársnak, és egyben átadta a praxist, mert nyugdíjvba vonult.
Az Abby név az Abigail azaz Abigél névből származik, az anyuka Abigail Van Buren írói álnév alatt válaszolgatott a levelekre, a rovaton pedig rajta ragadt Dear Abby megszólítás.
Az egyetlen laikusként kapta meg  a Life consultant tagságot az Amerikai Pszichiáterek Társaságától, de kapott díjat az Amerikai Bőrgyógyászok Akadémiájától, az Anonim Túlevők  csoportjától, hogy csak pár furcsaságot mondjak.

A tanácsadás amúgy családi vonás volt, ugyanis pár hónappal a Dear Abby indulása előtt Pauline ikertestvére lett Ann Landers (szintén írói álnév), és ő vezette az Ask Ann Landers rovatot, a Chicago Sun-Times újságban, ami szintén nagyon ismert Amerikában, 47 évig vezette a rovatot, halála után Annie's Mailbox néven folytatódott, és munkatársai vették át. Az ikertestvérek rivalizálásba kezdtek és elhidegültek egymástól.

1963-tól 1975-ig a CBS rádió műsorán is volt Dear Abby, úgyhogy Pauline Phillips rádiós karriert is magáénak tudhat. Phillips azért is lehetett enyire sikeres, mert ikertestvérétől eltérően nem egy folyóirat rovatvezetőe volt, hanem sok folyóiratban jelent meg a Dear Abby rovat, mint szolgáltatás, összesen 1400 sajtótermékben, ez pedig milliós olvasottságot hozott.
A rovat kapcsán könyvek is születtek, a Dear Abby, Dear Teenager, Dear Abby on marriage, The Dear Abby Wedding Planner, The Best of Dear Abby.
Pauline 2002-től Alzheimer-kórban szenvedett, és 2013-ban halt meg. Lánya azóta is vezeti a rovatot Amerika-szerte.

Photo:www.teenlibrariantoolbox.com

3 comments:

  1. Hihi, ez a példa, amit írtál, nekem is nagyon beégett! De úgy gondolom, ezt nem írhatta semmilyen tini, egyszerűen csak fent kellett valahogy tartani a rovatot, és beletettek egy ilyen ökörséget, amit aztán csak el is olvastunk, jól meg is jegyeztünk! :-)

    ReplyDelete
  2. Ez meg szerintem a Pajtas idoszaka volt!:)

    ReplyDelete
  3. Ez meg szerintem a Pajtas idoszaka volt!:)

    ReplyDelete