Sunday, November 1, 2015

Zöld töklámpás? Fontos szimbólum lett idén!


Tegnap minden amerikai kisebb és nagyobb gyerek a Trick or Treat lázában égett. És tegnap először nemcsak a hagyományos lámpásokat  láthatták a cukorkakéregetők a házak bejáratánál, hanem itt-ott zöldes színben pompázóakat is.
A zöld tököknek sajátos jelentésük van, az idén elindított Teal Pumpkin Projectben azok  a családok, akik vállalták, hogy a betérő allergiás gyerekekre is gondolnak, nem cukrokat, csokikat adnak nekik, hanem valamilyen nem élelmiszer ajándékot. A Zöld Tök kampány része a 2014-ben útjára indított nemzeti kampánynak az ételallergiás gyerekekért.

A legtöbb, Halloween napján osztogatott édességben vannak allergén anyagok, annál is inkább, mert odakint nagyon népszerűek a mogyoróvajas termékek, például a klasszikus Halloween-édességnek számító számító Reese Peanut Butter Cup (nálam az a nemfinom-kategória, mint a halva, hogy nem finom ugyan, de nem lehet abbahagyni:):

Persze nemcsak a mogyoróvaj, hanem a tej, szója, tojás stb. összetevők is gondot okozhatnak az allergiásoknak. Az összetevők figyelése legfeljebb akkor hasznos, ha nem idegeneknek akarunk édességet adni, hanem családok belül pontosan tudjuk, hogy ki mit kerüljön el. Halloween idején pedig a bite size a menő, azaz a kis méretben egyesével csomagolt csokik, amelyek gyakran készülnek a fentebb említett allergénekkel már érintkező gyártósoron.

Így aztán egyszerűbb cukorka és csokoládé mellett más alternatívákkal is készülni, erre az USA-ban a dollárboltok nagy választéka kiváló lehet, például buborékfújóval, pókos karkötővel, slinkyvel. Millió gyurmaféle is van, de azok között is lehet allergén össztevővel ellátott, így nem ajánlják.

De vajon miért lett a tök zöld azoknál a házaknál, ahol vállalják az egyéb treatek beszerzését?A teal amolyan zöldes-szürke szín, és húsz éve az ételallergia-tudatosság hivatalos színe Amerikában.

No comments:

Post a Comment