Saturday, January 23, 2016

11 kifejezetten amerikai dolog, amiről az amerikaiak azt hiszik, általános

A brainjet összeszedte, hogy melyek azok a dolgok, amelyekről az amerikaiak nem is tudnak, hogy csak náluk léteznek.Nézzük:

1. Árak: az árcédulán levő árak nem tartalmazzák az adót.

2.Gyógyszerreklámok: ezzel vitatkozom, mert "mindig legyen rapidphen....", szerintem Magyarországon bődületesen sok gyógyszerreklám van.

3."Oh, really?": Ezt a mondatot szimplán érdeklődésük gyanánt mondják, míg az európai utazó arra gondolhat, hogy nem hiszik el, amit mond.

4. Főiskolai/egyetemi sporteredmények: Ha emlékszünk meg Forrest Gumpra, aki nem intelligenciájával, hanem kiváló motorikus képességeivel jutott be a felsőoktatásba, és ott is ünnepelt sztár volt, pusztán emiatt, akkor az nem egy túlzás, a felsőoktatásban Amerikában a sporteredményekkel nagyszerűen lehet előrejutni, akkor is, ha valakinek kevés a tudása. Ez máshol a sportegyetemekre jellemző csak.

5. Fehér kenyér édeskés íze. Nos igen, ehhez hozzá kell szokni, bár ez csak az előre gyártott szendvicskenyerekre igaz.

6.Free refills: Odakint természetes az üdítő italok ingyenes újratöltése az éttermekben, míg máshol fizetsz, mint a katona, ha inni akarsz. (Nagyon rosszul tud esni az embernek, amikor elkerülve Amerikából szembesül ezzel a szomorú ténnyel újra.)

7.Toilette: a brainjet szerint túl alacsonyak a wc-k vagy túl sok víz van bennük, én ezt soha nem tapasztaltam.

8. Borravaló: nekem volt külön borravaló táblázatom, valóban magasabbat illik adni, mint másutt. Általában 15-20%.

9. Zászlók: Amerikában mindig olyan érzésed lehet, mintha nemzeti ünnep lenne, amerikai zászló mindig, minden épületen ékeskedik. Egy idő után az a furcsa, ha nincs! Egyes tájakon (Maryland egy része és Pennsylvania) jellemző még az öt ágú vörös csillag is, de a jelentése egészen más, mint a posztkommunista országok turistái gondolják. A barnstar az  amishoknál  csupán a jó szerencse jele, illetve a szabadkőművességhez is kötik még a jelentését.

10.Hatalmas ételadagok: Ó igen, pont mint a free refill, gyorsan hozzá lehet szokni, és rettentően rosszul esik utána mondjuk egy magyar étteremben a negyedéért a háromszorosát fizetni...

11. Kredit kártyák biztonsága: Pár éve már van Paypass Magyarországon is, ez Amerikában nagyon régen így van, soha nem kell semmmit aláírni a vásárlónak és pin kódot se kérnek.

3 comments:

  1. Hu en nem szeretem, ha nem kernek pinkodot. Ezert utalom az erintos kartyat is. Barki hasznalhatja :/

    ReplyDelete
  2. Hat ja.Vigyazni is kell, itthon mar ketszer tiltattam le, lopas miatt.

    ReplyDelete
  3. Hat ja.Vigyazni is kell, itthon mar ketszer tiltattam le, lopas miatt.

    ReplyDelete