Wednesday, January 27, 2016

Megelőző gyógyszer?

San Franciscoban  egy éve elindult egy program, ami mára már komoly sikereket tudhat maga mögött. A városban a HIV pozitívok száma nagyon magas volt, így a városvezetőség célul tűzte ki, hogy teljes mértékben megállítsák a folyamatot.

Gyakorlatilag meggyőzték az embereket, hogy akik életmódjukból kifolyólag veszélynek vannak kitéve, mert melegek, vagy HIV pozitív partnerük van, vagy sok partnerrel hálnak,  kezdjenek bele egy megelőző kezelésbe.
A megelőző kezelés nem más, mint a Truvada nevű gyógyszer, napi egyszer. Az emberek csak úgy mondják, ha valaki szedi ezt a megelőző gyógyszert, "he is on PreP". A Truvada tulajdonképpen nagyon hasonló ahhoz a gyógyszerhez, amelyyel a HIV-fertőzötteket kezelik, emtritabine és tenofovir kombinációja.
Kutatások szerint 90 százalék az esélye annak, hogy rendszeres használattal a veszélyeztetett csoportok egészségesek maradhatnak úgy is, ha HIV-pozitív személlyel létesítenek szexuális kapcsolatot.

A Truvada gyártója a Gilead Sciences jelentős árkedvezménnyel bocsátja a gyógyszert a San Francisco-beliek számára, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy még inkább tesztelhessék a hatékonyságot. Noha éves költsége 13000 dollár lenne, San Franciscoban ingyen hozzájuthat az, aki úgy dönt szedni kezdi, mert a biztosítók fizetnek a Gileadnak. Az elmúlt két évben nem volt új fertőzés!

Mindez szuper, gondolná az ember, azonban a gyógyszer szedésének van pár hátulütője.... ahhoz hogy tesztelni lehessen a hatékonyságot, a szedője nyilvánvalóan nem használ gumióvszert, így aztán a HIV-en kívül más betegségeket is összeszedhet. Sokan amolyan partydrogként használják, a feketepiacról szerzik be, és a szexuális viselkedés a Truvada jelenléte miatt még szabadossabbá válik, mivel megszűnik a félelem a HIV-fertőzöttségtől.

2012-ben, amikor a Truvada-t engedélyezte az FDA, azt gondolták, hogy majd a háziorvosok is fel fogják írni a pácienseknek. A téma kényes voltából adódóan, azaz a szexuális szokások megtárgyalása a házirovossal, ez nem következett be, az orvosok ráadásul ódzkodnak egészéges emberek számára komoly mellékhatásokkal rendelkező gyógyszereket felírni megelőzésképpen.
San Francsicoban ezért létrejött egy klinika, kifejezetten abból a célból, hogy a HIV pozitív státuszúakat ellássa, illetve partnereik, valamint más érdeklődők számára orvosi ellenőrzés mellett ajánlja a Truvadát.
Ma már kb. 10 ezer San Francisco-i lakos szedi a gyógyszert, de a gyógyszer szedése, körülbelül olyan társadalmilag kényes kérdés egyelőre, mint maga a meleg státusz. Azzal, ha valaki mondjuk Facebook-on nyilvánvalóvá teszi, elismeri egyrészt saját szexuális státuszát, másrészt azt, hogy szexuális viselkedése veszélyeknek teheti ki. A "came out of the closet" kifejezés eredetileg annyit tesz, valaki bevallja, hogy meleg, most már használják a "came out of the PreP closet" kifejezést is arra, hogyha valaki nyilvánvalóvá teszi, hogy szedi a megelőző gyógyszert.

Amikor ilyen történeteket olvasok, sok dolog megfordul a fejemben. Vajon milyen hatása lehet egy ilyen  gyógyszernek olyan ember szervezetére, aki egészséges? Ki tudja ezt hosszú távon garantálni a gyógyszerszedőnek, hogy nem megy rá az egészsége?
 Az is érdekes, ahogy változik a hozzáállása az embereknek. A városbeliek eleinte furcsának találták, hogy szedjenek valamit olyasmire, ami nincs a szervezetükben, de ma már természetesebb számukra, mert ezzel gondtalanabbul élnek.
Egészen biztos, hogy csökkent a HIV-pozitívokkal szembeni előítélet és a félelem, hiszen az egészségesek így már nem félnek a betegségtől. Ez a már megfertőzöttek számára jó dolog lehet, hiszen nem kezelik őket másképpen, és nekik sem kell félniük attól, hogy fertőznek.
Az egész mögött nyilvánvalóan van egy jó szándék, a fertőzöttség megállítása, ugyanakkor egyfajta kísérlet is ez, hogy működik-e a gyógyszer, azaz tízezer ember mintegy kísérleti nyúlként funkcionál, miközben azt hiszi, él, mint hal a vízben.
Ti mit gondoltok erről?

(A cikk angolul itt olvasható.)No comments:

Post a Comment