Monday, March 14, 2016

Papírmexikó

Nagy lelkesedéssel mentem el a Néprajzi Múzeumba, mert a neten a gyűjtemények között volt Amerika-gyűjtemény. A 2100 forintos jegy kifizetése után kiderült, hogy a gyűjtemény a raktárban van, szóval csak kiírják, hogy létezik, de megnézni nem lehet....Nos, ha már ott voltunk, és nemcsak az állandó kiállításra vettük meg a méregdrága jegyet, megnéztük az Angyalok és Koponyák kiállítást, Mexikóról.
Elöljáróban hadd jegyezzem meg, hogy a kiállított olcsó papírdíszeket valószínűleg fillérekért meg lehet vásárolni a kinti boltokban is, tehát ez kb olyan, mintha a kínai boltban kapható bólogatós macskát bevennénk a kiállításba...Egy apró terem volt mindössze a kiállítás, tele a színes, bolti papírdíszekkel, azért a leírások mellettük egy kicsit megdobták a szerénységét, és ahogy az USA-ban is általában, a papírdekorációk egyes ünnepekhez kötődtek, tehát mégiscsak megtudtunk Mexikóról néhány dolgot, még ha maga a kiállítási anyag elég szerény is volt.A muzeológusok szerint az olcsó papírdíszek hűen visszaadják a mexikói népművészetet.

Néhány érdekességet azért összegyűjtöttem, ha már ott jártam, gondoltam a blog olvasóira is.
Október 12-e például amerikai felfedezésének gyásznapja, hiszen a spanyol hódítók megérkeztével az őslakos indiánok kipusztítása is megkezdődött. Szó sincs ünneplésről, szomorú napként tartják számon....

A forradalom napja náluk november 20-a, a XX. századi Mexikó történetének talán legfontosabbja, 1910 november 20-án Diaz 34 éven át tartó diktatúráját döntötték meg, és új alkotmányt hoztak létre, felvonulás és esti petárdázás, valamint sok-sok tequila jellemzi ezt az ünnepet.



A halottak napja, Dia de Muertos, hasonlóan az USA-beli ünnephez inkább egy vigasság, mint szomorú ünnep.Ételeket, italokat visznek ki a temetőbe a halottaknak, hogy azok elégedettek legyenek, és ne térjenek vissza szellemként kísérteni.A huszadik század elején José Guadalupe Posada karikaturista csontvázfigurája Catrina nagyon népszerű lett, általában széles kalapban ábrázolják az elegáns csontvázhölgyet,az ünnep szimbólumává nőtte ki magát. Az amerikaiakhoz hasonlóan a mexikóiak is csontvázakkal, sírokkal, és egyéb rondaságokkal dekorálják ki a házaikat. 
Trick or treat, vagy jelmezbe öltözés viszont nincsen, az USA-ban az adja meg a gerincét az ünnepnek.



Filléres Catrina öltöztetőbaba gyerekeknek
A tavasz ünnepei közt szerepel az importált Valentin-nap, itt a muzeológusok megjegyzik, hogy a papírdíszek között ezek a legkommerszebbek.
Az Anyák napja fontos ünnep Mexikóban is, szintén amerikai gyökerei vannak, (erről már egyszer írtam).Zenével, virággal és jó ételekkel köszöntik az anyákat. Papírvirágokkal díszítik fel a házakat ezen a napon (lásd Feliz Dia Mama virág).


Ha mást nem a Feliz Navidad-ot még az is megjegyzi az USA-ban, aki semmit se beszél spanyolul, ez ugyanis a hispán boldog karácsonyt, az alábbi dalt minden karácsonykor unásig játszották az USA-ban:



Nos, akkor jöjjön a Santa mexikói változata, és a mexikói Betlehem:


Mexikórajongóknak ajánlott, a többiek meg úgy menjenek, hogy nézzék meg a többi kiállítást is, azt mondjuk nem értettem, hogy a Betlehem-kiállításon mit keresett a nagymagyarországos filmhíradó, de igyekeztem túllépni ezen, ahogy azt se értettem, hogy a sokszoknyás, csikós, szűrös magyar parasztbabák közt egyszercsak felbukkant egy 42-es deszkás cipő, hozzá tartozó leírással. Nem hiszitek?Nézzétek meg holnap, ingyenes a belépő!

No comments:

Post a Comment