Friday, May 6, 2016

Hogy hívják az amerikai gyereket?

Nem Gyereide,legalább is a statisztikák szerint.
Emma és Noah vannak a toplista élén. Emma már a Jóbarátok idején is menő volt, Rachel és Ross lánya is Emma lett.(Angolul inkább Ema ejtve, és Emma írva.) Sőt, az Emma népszerűsége 2004-ben kezdett komolyan emelkedni, miután Rachel így nevezte el a gyerekét!
Emma már 2008-ban is a legmenőbb volt, Noah pedig a harmadik éve már, hogy a topon van.
Noahot követi Liam, Mason, Jacob (gondolom nem kis szerepe van a csinos farkasfiúnak benne) és Williams a fiúnevek listáján.
Emma után következik a menő lánynevek sorában sorrendben az Olivia, Sophia, Ava, Isabella (Rachel utolsó pillanatban megvétózta az Isabella nevet, így lett  Emma a Rachel-Ross szerelemgyerek.)
Érdekes az Isis név, amely elég gyakori női név volt egészen addig, amíg a szélsőséges iszlamisták előre nem törtek, 2015 óta gyereket nem kereszteltek az államokban Isisnek..
Laura Wattenberg, babanév-szakértő szerint még az Adolph név sem került ennyire hátra a listán a második világháború után is az 555. helyen zárt, szóval ez soha nem látott változás, ami az Isis nevet illeti.
Kedvelik a sok magánhangzós zenei neveket a mostani szülők, így az Alalia és az Adaline, valamint a Mia, Liam, Noah nevek is ezért kedveltek. Nagyot ugrott a népszerűégi listán a Riaan, igen, jól írtam, nem Ryan (közlegény), Riaan.
A Social Security Administration 1880-tól tartja nyilván az első 1000 legnépszerűbb újszülöttnevet évente.1880-ban a John és a Mary volt a legmenőbb, Mary most a 124 helyen végzett, John továbbra is jó helyen áll, a 26.

Egyszer olvastam valahol, hogy valamiféle kollektív életérzés alapján nevezik egyszerre a szülők a gyerekeket ugyanazon neveken, jóval kevésbé egymás majmolásáról van szó, főleg akkor, ha nevet adunk a gyermekünknek, különleges nevet keresünk, tehát nem azért adjuk ugyanazt, mint a szomszéd, mert majmolni akarjuk.
Amíg anyáink, nagyanyáink idejében az Erzsébetek és a Máriák megszámlálhatatlan anyakönyvön szerepeltek, addig ezeket a neveket ma már alig adják az újszülötteknek. Érdekes a párhuzam, hogy még egy másik földrészen is a Mary, azaz Mária az 1880-as években élte reneszánszát. Márpedig akkor nem volt még internet sem, tehát igaz lehet valami erről a kollektív tudatalattiról.

(Forrás:This Year’s Top Baby Names Are No Surprise-Yahoo)

No comments:

Post a Comment