Saturday, September 10, 2016

Zika

Igen kevés szó esett a Tudtaplakátok országában a Zika vírusról, szerencsére messze van, nem érinti az európai térséget, egyelőre. Annak idején a rettegett H1N1 hype-ot személyesen is megéltem Amerikában, annak azonban nem voltak olyan társadalmi következményei, amelyet a Zika okozhat.

A Zika először komoly problémákat a "gazdaországban", Brazíliában okozott, majd az USA-ba is elkezdett terjedni. Nevét az ugandai Zika erdőről kapta, és először 1947-ben izolálták.

A Zika vírusa egy szúnyog csípésével terjed, Zika-lázat okoz. Ez önmagában egy nem túl súlyos, lázas állapot, néhány napos elesettséggel jár, pihenés és lázcsillapítás a gyógyszere. A Zika szexuálisan is átadható, a fertőzött személy által!

Azonban a terhes nőket kifejezetten veszélyezteti, a magzatban mikrokefáliát, azaz kisfejűséget okoz. A mikrokefália jelentős értelmi fogyatékossággal (idiotizmus) valamint egyéb  egészségügyi következményekkel jár, és egy életre meghatározza az újszülött és családja további sorsát. Társadalmi szempontból pedig nyilván szignifikáns probléma, ha a mikrokefáliás populáció növekszik, és róluk egészségügyileg és szociálisan gondoskodni kell, hiszen nem lesznek hasznos tagjai a társadalomnak.
Mivel a kisfejűség eléggé ritka betegségnek számít, tömeges előfordulása eddig nem volt jellemző,  a szakemberek nem tudják, hogy az elkövetkező évtizedekben hogyan kell kezelni a megszületett és később is állandó gondoskodásra szoruló egyéneket.

Az Obama-kormány már eddig is komoly összegeket különített el a vírus elleni küzelemre. 2016 januárjában az NIH Vaccine Research Center elkezdett dolgozni a Zika elleni oltóanyagon. Jelenleg nemzetközileg több kutatóintézet dolgozik az oltóanyagon, de még eleddig egyik oltóanyag sem került olyan klinikai próba szakaszába, hogy embereken teszteljék.
Februárban 1.9 milliárd dollárt kért a kormány a kongresszustól erre a célra, és az Ebola megfékezésére elkülönített összeg maradványát, 650 millió dollárt is elköltöttek a Zikára.
A pénzek azonban lassan jutnak el a Planned Parenthood nevű szervezethez, ahol a zikás szülőket gondozzák, elsősorban azért, mert a republikánusok gyűlölik a szervezetet, hiszen ez a szervezet segít az abortuszok ügyintézésében is.
Kérdés az is, hogy a Rióban tartott olimpia alatt mennyien fertőződhettek meg, akár úgy, hogy nem is tudnak róla, és ez globálisan a későbbiekben nem okoz-e egyes területeken komolyabb járványügyi kockázatot.

No comments:

Post a Comment