Sunday, October 30, 2016

Halloween Special Edition


Idén arra vállalkoztam, hogy a Halloweent igazán megünnepeljük, a magyar körülményekhez képest. Hiszen nyilván nehezebb úgy ünnepelni, hogy minden évben menetrendszerűen jön a "Nekünk nincs Halloweenünk, nekünk Halottak Napjánk van" (link:az amerikaiaknak is van...) nyomasztás, és az egyéb utálkozások, a kevés dekor, hiányzik a Trick or Treat hagyomány, ami a gyerekek fő szórakozása ilyenkor.

Szerencsére azért egyre többen szeretik ezt az ünnepet, egyre többet látják benne a potenciált, hogy búslakodás helyett nevessük szembe a halált, ne féljük. 
A beöltözés, arcfestés is kezd már, leginkább a fiatalok körében terjedni, akik kihasználják az október végi töklámpás ünnepet egy jóízű közös bulira.
Ezért aztán úgy döntöttem, hogy körbejárok gyerekestül néhány meghirdetett budapesti programot, és megmutatom a gyerekemnek, mitől is igazán remek ez az ünnep.

29-én este volt a Hősök terére meghirdetve a Töklámpás Fesztivál, melynek végtelenül egyszerű szemlélelete van: vigyél egy töklámpást, gyönyörködj a többiben, esetleg hozz néhány konzervet a rászorulóknak. Évek óta nem éreztem a magyar tömegben ilyen jól magam. Tényleg ennyi volt a kijövő emberek célja, nem egymásra való acsargás valamelyik párt színeiben. Megnézni, mások miket faragtak.  Valljuk be, ritka. És bizony volt jó néhány nagyon tehetséges, klasszul megvalósított ötlet. Kicsi és nagy egyformán élvezte, ahogy a tér népét elnézegettem.




Aznap délután, ha nem is tökfaragásban, de festésben és ragasztásban mi is serénykedtünk, hogy legyenek ha nem is ijesztő, de kedves, hangulatos dekorációink. A Kifli és Levendula blog filléres gurigafiguráit állítottuk elő. Közben megbeszéltük a Halloween színeit, szimbólumait stb.


30-án egy leginkább külföldiek számára meghirdetett Halloween Food Truck Shown jártunk, méghozzá a Gundel kertjében. Ez számomra azért is volt különleges, mert a Gundel, brutális árai miatt amolyan bakancslistán szereplő, "majd egyszer azért talán elfogyaszthatok ott egy vacsorát" típusú helynek számított, és most jól esett, hogy a kertjében megrendezett Halloween a kaja jegyében eseményre ellátogathatok. Nem vagyok otthon ebben a műfajban, azért nem kifejezeten olcsó mulatság itt eszegetni. Az egyik helyütt a narancsos tökleves ugyan csak 590 volt cserében nem volt íze és nem leves sűrűségű volt, hanem a guargumit túltolták? A szenvdiccsel se jártunk jobban, a "pulled chicken" szétáztatta a ciabattát, mindez 1600 ft-ért (ketten azért legyűrtük) és ugyan ki hagyná ki ha végre ott jár a Gundel palacsinta Street Editionjét, végre valami, amit meg tudok fizetni az étlapról 990-ért. Finom volt, de nem estem ettől se hanyatt (ketten ettük meg). Talán nagy volt az elvárásom, vagy leginkább drágálltam a dolgot. Azért tetszett a hangulat, és elsősorban ezt kerestük.









Ezután elsétáltunk a Cirkuszba, ahol gyerekkoromban voltam utoljára, és a munkáltatói, sehol el nem fogadott ...kultúrautalványnak köszönhetően megint mehetek, legnagyobb meglepetésemre ez a látvány fogadott:



Mennyire profi már a fiatal vámpír úr és a kifaragott tökök is?
Ma, azaz Halloween napján az Állatkertbe mentünk, ahol Halloween-mulatságot ígértek az ifjúságnak. Nem mentünk be, annyira sokan álltak sorban, hogy előre láttam a szülők rémálmát, a gyerek azért megy, hogy valami kis Halloween-dekort készítsen, de annyira nagy a tömeg, hogy vagy oda se fér, vagy nem sok köszönet van benne, hogy bement. Letettünk erről a programról. Én az Állatkert helyében vagy fizetőssé tenném, vagy minden őszi szüneti napon megszervezném ingyen.
Hogy ma is a Halloween nyomában maradjunk, a Körút üzleteinek kirakatait figyeltük, hogy hol tűnik fel  Halloween-dekoráció. Azt mondanám, úgy az üzletek harmadában már igen! Főleg az éttermek jeleskednek ebben.
Sőt, egy gyöngyszemre is rábukkantunk, valahol az Oktogon és a Wesselényi utca között, kifejezetten Halloween-bolt, nézzétek csak:

A kapuőrzőknél már sejteni lehetett...bár itt még lovasbolt, agy lóruhabolt(?) is lehetett volna :D

Beljebb lépve ez a látvány fogadott

Egy virágüzlet a Körúton ilyen kaktuszokat árult. Sokaknak talán nem tetszik, nekem annál jobban, hogy a Halloween így vagy úgy, de beágyazódott a magyar köztudatba. 
Ezzel a képpel kívánok mindenkinek boldog Halloweent! 

No comments:

Post a Comment