Monday, November 7, 2016

Clinton vagy Trump? Szamár vagy elefánt?

Nagyjából a fenti kérdés izgatja már hónapok óta az amerikai népet, és természetesen minket, amerikai eseményeket követő más nemzetek tagjait.
Holnap választ kapunk a kérdésre.
Vajon a Demokraták jelöltje, Hillary Clinton, vagy a Republikánusok jelöltje, Donald Trump lesz a következő elnök?
Jelenleg különböző bejósló eredmények vannak, ezek egymásnak némileg ellentmondanak, ahogy az események haladnak, ahogy egymásnak feszül a két oldal.
Az elmúlt tíz napban a Washington Post/ABC News által készített felmérés szerint a szavazók 47 %-a szavazna Clintonra és 43 %Trumpra, október 30-án ez már 46-45% volt.

Az Investor's Business Daily/ Technometrica Market Intelligence pollja szerint a mai napon, november 7-én Trump 43%-on áll, Clinton 41%-on (Johnson 6.3%, Stein 2.2% és egyéb 2.4%).

Érdekesség, hogy a fekete és hispán lakosság inkább Clintont támogatja 69%-ban. A nőknél nem ekkora nagy az aránykülönbség a rá szavazók 43 %-a nő és 38% férfi. Elég beszédes adat, hogy a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők 50%-a Trumpra szavazna, míg a legelesettebb társadalmi réteg 48% Clintonra. Az iskolai végzettség vizsgálatánál nincs szignifikáns változás, de a városiak 52%-a Clintora adná a voksát, míg a vidék 55%-a Trumpra.

Holnap minden kiderül, mindenesetre nagyon megosztó az idei elnökválasztás. Én személyesen nagyon sajnálom, hogy Obama távozik a posztjáról, és igazából a két esélyes jelölt közül egyikre sem szívesen adnám a voksom. Szerintem Obama intézkedései és gondolkodása pacifikus, humánus és számomra értékkel bíróak voltak, még az amerikaiak által sokat bírált Obamacare-t is hasznosnak tartottam.




No comments:

Post a Comment