Sunday, November 6, 2011

Jack in the Box


A nyugati partvideken igen elterjedt gyorsetteremlanc a Jack in the Box. Ezen meglepodik az, aki a keleti partvidekrol eloszor vetodik a nyugatira, es meg van gyozodve rola, hogy az osszes amerikai gyorsetterem mind az otven allamban egysegesen megtalalhato.
Ez nem igy van. Vannak mas uzletlancok is, amelyek csak az egyik reszeben vagy csak a masik reszeben jellemzoek az USA-nak.
Mindenesetre en orulok, hogy sikerult a vadnyugaton a Jack in the Boxot is kiprobalni, mert igazan izletes, es a kategoriajaban szerintem kivalo. Es egy kicsit fura is, a frontembere nem mindennapi figura.

A Jack in the Box ettermeket onnan lehet felismerni, hogy egy piros doboz billeg a tetejukon, ezzel utalva a dobozbol kiugro paprikajancsi figurara, amit a Jack in the Box jelent.
A Jack in the box jatek eredete a kozepkorra nyulik vissza, es jack helyett gyakran az ordoggel azonositottak a benne levo bohocra emlekezteto figurat. A jatek lenyege, hogy a zart doboz kallantyujat el kell kezdeni tekerni, a tekeres alatt zenet hallunk, majd egeszen varatlanul kiugrik a dobozbol a bohocfigura. A ket-haromeveseket orakig lekoti, az biztos.




Ez a jatek lett a nevadoja az 1951-ben, San Diegoban letrejott gyorsetteremnek. Az igen egyszeru marketingjuk szerint a ceg foigazgatoja Jack Box,akinek kulsejeben csupan egy nem tul atlagos momentum van, nevezetesen egy hatalmas pingponglabda feje van, es a Mazsolabol jol ismert Manocskara igen hasonlito arca, kis sarga bohocsipkaval.
 Jack Box rendelkezik kaliforniai jogsival, amely szerint 195 font a sulya es 6"8" a magassaga. A Ball State University-n vegzett, utalva ezzel a feje nagysagara. Jack californiai, es van egy felesege, Cricket, illetve egy fia, a szinten labdafeju Jack Jr. Egy 2007-es reklamban egy masik novel tunt fel (ejnye!). Jacknek van egy bortonviselt unokatestvere, Jim, akinek hasonlo pingponglabda-feje van. Jack az angol mellett spanyolul es mandarinul is beszel, es tobb mint 300 teve- es radioreklamban szerepelt, ezekbol derulnek ki hatterinfok a rejtelyes pingponglabdafeju frontemberrol.
1980 elott a gyorsetterem-lanc egy bohocfejet hasznalt logokent, amely forgott is az ettermeket jelzo tablakon. Ez az abrazolas egyike a regebbieknek:

Az ehhez kapcsolodo reklamban bohocfejeket pukkantottak szet, ami sok szulo felhaborodasat okozta, igy aztan  ceg beszuntette a bohocok hasznalatat, es megmaradt a dobozjellegu logo, illetve a reklamokban a pingpongfeju Jack.
Jacket egy Jason Curtis nevu phoenixi ferfi testesiti meg; a bohocfej alatt normalis meretu oltonybe oltozott ferfi o, hangjat pedig a ceg marketingese kolcsonozte.
Szerintem ez a figura mar annyira rohejesen egyszeru es idiota, hogy pont ebben rejlik a nagyszerusege, az embereket pont ez a tulzott egyszeruseg, kisse mar kretenseg koti le, na meg az etterem valaszteka.

Mostanaban mar igy lehet felismerni az ettermet:
 Jelen van 19 allamban peldaul California,Texas, Arizona, Washington, Nevada, Missouri, Oklahoma, Illinois, Oregon allamokban, es mukodteti az allamokszerte elterjedt Qdoba mexikoi gyorsetteremlancot (ez az egyik kedvencunk volt DC-ben.)Erdekes modon Utahban osszesen ketto, Uj-Mexikoban pedig csak het etterme van a Jack in the Boxnak, mig Californiaban 927 helyen talalhatjuk meg.
A tobbi lancban megszokott burgerek mellett vannak szezonalis termekeik, mint a pumpkin shake; egy kicsit mas eteleik, mint a vasalt melegszendvicsek, peldaul a Bourbon BBQ steak szendvics, amelyek kulonosen jol estek, kis valtozatossagot adva az ut soran latogatott olcso gyorsettermek utan. A chicken terijaki es a fajita is valtozatosabb, mint a tobbi hasonlo lanc egyenkajai.
Hogy a Jack in the Box miert maradt meg amerikainak, es miert nem terjedt el nemzetkozi viszonylatban, nem tudom. Mindenesetre erdekesnek talalom a marketingjet is, es a tenyt, hogy a nyugati partvideket teljesen uralja immar hatvan eve.

No comments:

Post a Comment