Tuesday, May 14, 2013

Brangelina: dupla melleltávolítás

Meglehetősen radikálisan reagált Angelina Jolie egy teszteredményére, miszerint nála is megtalálható egy mellrákért felelős gén, amely édesanyja korai halálát okozta.

A színésznő a családjáért érzett felelősség miatt mindkét mellét preventív célból eltávolíttatta, Brad Pittel egyetértésben.
Három hónapos procedúrán ment keresztül. Szerencsére manapság már a rekonstrukciós műtéttel csodálatos kebleket lehet varázsolni a levettek helyén, és nyilván Angelinának kiváló plasztikai sebésze van, így a színésznőn külső változás nem látszik, csak a mellállománya tűnt el.
"Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen támogató és szerető társam van, mint Brad, nyilatkozott a színésznő. Brad Pitt a Pink Lotus Breast Centerben töltötte minden percét jegyese mellett.
Jelenleg a 87 százalékos veszély helyett öt százalék a veszélye annak, hogy a színésznő mellrákot kapjon.
"Nem érzem magam kevésbé nőnek- mondja-sőt megerősítve érzem magam, hogy hoztam egy komoly döntést, ami egyáltalán nem csökkenti a nőiességemet".
Annak ellenére, hogy külsőleg nem változott, mégis sok kínlódásnak vetette alá magát, ti vajon hogy döntöttetek volna?

Update: miközben ezeket a sorokat írom, egészen érdekes elemeznivaló került felszínre, nevezetesen a magyar és az amerikai reakciók a hírre, melyek tartalmukban jelentősen eltérnek, pontosan úgy, ahogy a felfogás, gondolkodásmód is más.
A magyarok azt firtatták, volt-e értelme...egészen a szélsőséges véleményekig (köcsög amerikai ribanc divatot csinál), az értelmesebb megnyilvánulásoktól, miszerint a családjára kell gondolnia. Sokan értetlenkedtek, miért vetet le valaki egészséges szervet, miért nem vár, amíg lesz rá oka. Egyesek divatmajomnak(!), mások elmebetegnek titulálták, sok férfi a férfiak félrevezetéseként értelmezte a műtétet (wtf?), más még a gyerekeit is elvette volna tőle.Néhányak kissé paranoiásak, mert az orvosok rút rábeszélését sejtették, és kb a kommentelők egy százaléka szerint cselekedett felelősen.
Az amerikaiak nem foglalkoztak azzal, hogy kellett volna-e vagy, nem hiszen ez a színésznő magánügye.Ez a téma, amit a magyar kommentelők körbejártak, fel sem merült. Az érintettek, akik maguk is szenvednek, vagy szenvedtek a ráktól, kissé gyakorlatiasabban gondolkodtak, nevezetesen úgy, hogy mindezt valaki akkor teheti meg, ha van jó biztosítása és pénze, a többieknek meg marad az imádkozás.És nyilván ez felettébb igazságtalan, hiszen végső soron emberi életek nem érnek ugyanannyit (milyen meglepő, amikor ráébred egy amerikai a kapitalizmus fonákjaira egy ilyen téma kapcsán.)

7 comments:

  1. igen, érdekes, hogy ez mennyire más megitélés alá esik Mo-n, mint Amerikában. Facebook-on rengeteg komment (pro és kontra) jelent meg, első sorban Soma kissé arrogáns bejegyzése után. Azt hiszem, hogy a félinformációk, az előitéletek sokszor abból is adódnak, hogy az emberek nem ismerik az amerikai (egészségügyi) kulturát (sem). Itt sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a preventációra, mint Mo-n. Ebből is adódik, hogy ebben az esetben is ezen volt a hangsúly, nem pedig azon, hogy amikor bekövetkezik a betegség, akkor próbálnak valamit csinálni - ami sajnos elég gyakori Mo-n. Sokat szidjuk a dolgokat, amelyeket Amerikból átveszünk (vannak tényleg feleslegesen majmolt dolgok), de pl. ez a fajta szemlélet nyugodtan terjedhetne nálunk!

    ReplyDelete
  2. Bocs, prevenció akart az ott lenni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, ez valahol a szegenyseg lazadasa is, hiszen sztk-alapon valoban mar cask akkor megyunk, amikor muszaj.

      Delete
  3. Ezt irta eloszor: "Nagyon beteg trend, ezt is az Amcsik hozták, egy ideje terjed, most Angelina is belement. Arról van szó, hogy akiknek a családjában női vonalon volt mellrákos, azoknak az orvos azt javasolja, hogy vetessék le a mellüket, mert így egészen kicsi marad náluk a rák esélye. Fiatal nők ki, illetve levetetik az egészséges mellüket, megelőzésképp (!!!!!), és implantátumot tetetnek be. Nagggggyon beteg, és tudatlan! Ezt mindenképpen kommentelni fogom a Nők lapja Cafe-ra. ( Ahol egyébként most már havi 2 kommentem, és 1 üzenetem van.)"
    Aztan olvashatod ezt is: http://www.nlcafe.hu/ezvan/20130315/angelina-jolie-mellrak/
    Egyebkent FB-on Soma Mamagesa nev alatt megtalalod, nem is kell like-olni, ott is sok pro es kontra hozzaszolast olvashatsz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inkabb nem nezek bele,kiraz a hideg mamagesa okossagaitol...

      Delete
  4. En is valahogy igy vagyok vele:) szerencsere az emberek tobbsege is hasonloan velekedik, mint mi:)

    ReplyDelete