Sunday, May 12, 2013

Vakáció előtt: 21 legjobb utazási célpont az USA-ban

Ha Amerika, akkor az emberek agyában elsőként megjelenik New York, aztán Las Vegas, esetleg a tengerpartok közül valamelyik, leginkább filmekből látott helyek. (Tegnap vetítették a Hangovert (Másnaposok), nagyon jól bemutatta Las Vegast és környékét).
Magam is tapasztaltam, hogy amíg csak filmen láttam valamit, soha nem tudatosodott bennem, hogy nini, itt sivatag is van, vagy milyen lehet az élet arrafele abban a klímában, a város képe is egészen másképpen fog összeállni a fejben, ha a filmkockákon megjelenő helyen már jártunk.

A US News legújabb huszonegy toplistása következik, melyben számomra szívmelengetően harmadik helyen ott van a főváros. Hivatalos leírások helyett inkább saját tapasztalatot írtam bele, vagy érdekességeket. Íme:


  1. Yellowstone park: A Wyomingban található nemzeti park egyike a leglélegzetelállítóbb helyeknek az USA-ban, ahol a Macilacikon kívül még gejzírek, források, és több száz miles kirándulóhely van. Sajnos ez nekem is kimaradt, még mindig listás.
  2. New York City: New York atmoszférája egészen különleges, igaz, nekem másodszorra volt igazán megragadó. Sokszor az első találkozáskor a nagy elvárás miatt elmarad a katarzis, NewYork nem a két-három napos egyszeri utak Mekkája, szerintem.
  3. Washington DC: Ehhez nehéz elfogultság nélkül hozzászólnom, hazám volt a város évekig. Ami végig megmaradt: az a tágassága, hatalmassága, az úttesten átmenni a túl oldalra, vagy a két utcával lejjebbi kávézót megtalálni, az is komoly séta volt. A magyar-amerikai aránybeli különbségek voltak a legszembetűnőbbek. Tiszta, szép város, tele történelmi emlékkel, és a kormányzat székhelye, a Fehér Ház, vagy a Capitol az első számú látványosság, a Washington Monumentet sem szabad kihagyni, és a rengeteg ingyenes múzeumot.
  4. San Diego: California San Diegoja szintén kedvelt utazási célpont, pezsgő város számos lehetőséggel a kikapcsolódásra. A san diegoi állatkert talán mindenkinek rémlik, aki Jóbarátokat néz(ett), oda került Ross majmocskája, a talán legismertebb amerikai állatkertbe.
  5. San Francisco:A bohém főváros, így is hívják. Kényelmes cipőben menjünk, San Francisco dombos vidéke nem a nyári túsarkúakra van tervezve.
  6. Yosemite nemzeti park: California egyik legszebb nemzeti parkja, a Sequoa fák itt is megtalálhatóak, amiket ha egyszer megláthatunk, soha többet nem felejtünk el (egyben minden korábban nagynak tűnő magyarországi erdei fa kis satnya csutka lesz mindörökre, sajnos egy ilyen élmény után.) A fák mellett hatalmas vízesések, sziklák, csodálatos flóra és fauna fogadja az ide látogatót.
  7. Maui: csodálkoztam volna, ha Hawaii nincs benne az első tízbe. Hawaii tündérmese, méghozzá nagyon különleges.
  8. Honolulu, Oahu: Tengerpart, koktélok, különleges emberek, szörf, csodálatos növények, szépséges természet, dzsungel vagy náderdő egy köpésre, színes forgatag, boldog emberek, polinéz építészet...Oahu az a hely, ahol garantáltan mélyen elásnád tengerparti homokba a visszajegyedet a repülőre, miközben a világ egyik legismertebb tengerpartján, a Waikikin sütteted magad.
  9. US Virgin Islands: America's Carribean Paradise. A karib szigetek egyike, Kuba, Jamaica, Haiti, Dominica, Barbados stb. szomszédságában. Igazából már Florida déli csücske is adja ezt a hangulatot.
  10. Chicago: ügyeljünk, hogy ne Csikágónak nevezzük, hanem Sikagonak (középhangsúllyal), senki nem érti a magyarosított változatot, mihelyt elhagyjuk Ferihegyet. Illinois nagyvárosáról sajnos túl sok saját információm nincs, nem jártam arra.
  11. Orlando, Walt Disney World: Felnőttként is lenyűgöző, főleg ha a Vidámparkon szocializálódtunk a nyolcvanas években. Nagy meseváros, és elsőosztályú vidámpark, rengeteg Disney témájú show-val.
  12. Las Vegas:A legjobb példa arra, hogyan csináljunk a sivatag közepén milliókat hozó oázist. Nem marketingszempontból: óvatosan a nyerőgépekkel, bár nekem sikerült 200 dollárt nyernem, láttam ott kétségbe és játékszenvedélybe zuhant polgárokat. Az egész város olyan mint egy vidámpark és egy mini Európa, mini Amerikai sajátos keveréke, ahol még a  busz is jár, nem kell saját kocsi, sőt, gyalogolni is érdemes. A játékszenvedélyen kívül érdemes megnézni a Belaggio csodálatos szökőkútjátékát, vagy a rengeteg show egyikét, millió egy témában.Rengeteg a lehetőség olcsó szuvenírvásárlásra, mivel ott a világ legnagyobb szuvenírboltja is.Csillogás, léhaság, koktélok, jókedv, játék. Kötelező: Friends, Season 5, episode 23:)
  13. New Orleans: The Big Easy, ahogy odakint nevezik, a karib és európai szerencsés keveredése az amerikaival. Gumbo, jazz, party hard.
  14. Seattle: a másik rosszul ejtett város, mely a szietl helyett inkább sziátónak hangzik a helyiek szájából. Washington állam fővárosa, kicsit esős és borús idővel, annál több látnivalóval.
  15. Anchorage, vele is találkozhatsz
  16. Anchorage: Miért éppen Alaszka? Megtudod, ha ellátogatsz Anchorageba.(Érdemes egy jó meleg, karibi, vagy floridai, vagy arizoniai élmény után közvetlen.)
  17. Napa völgy
  18. Napa völgy: Ahogy Robert Luis Stevenson fogalmazott: a bor palackozott költészet. Persze szigorúan a Napa völgyében tett látogatása után mondta ezt. California szépséges borvidéke.
  19. Sedona: Arizona egyik csodálatos helye, hasonlóan a utahi csodákhoz. Sedona helyett inkább a Monument Valleybe, vagy a Red Canyonba menjetek. Vagy a Grand Canyonba.:)
  20. Miami Beach: az olyan helyeken, mint a Miami Beach, vagy a Waikiki Hawaiion, mindig azt érzi az ember: ez igen, ez az élet. Az emberi kultúra és kényelem (szállodasorok koktélok, megfizethető rákvacsorák) egy köpésre vannak a természettől, a tengerparttól. Ha nem erre az élményre vágyunk, hanem kifejezetten a háborítatlan tengerpartra kevéssé kiépített partokra, akkor inkább Maryland és Virginia tengerpartjaira menjünk, (kivéve Ocean Cityt Marylandben, az is eléggé kiépített).
  21. Charleston: Dél-Karolina gyöngyszeme. Rhett Butler otthona!
  22. Savannah:Georgia állam városa, kissé hasonló Charlestonhoz, spanyol hangulat, kávézók, éttermek. Itt forgatták a Forrest Gumpot!
  23. Puerto Rico:3 óra repülőút Miamitól a sziget, ahol már minden spanyolul van kiírva, mégis Amerika része, dollárban lehet fizetni. Tengerpart, szerpentinek, parkok, barlangok. Azért a Fort San Cristobal se kutya.
Puerto Rico

No comments:

Post a Comment