Thursday, September 26, 2013

A legfontosabb amerikai értékek

Menetrendszerűen megérkezett az ősz, és elsők közt sikerült megint lebetegedni, aminek pusztán egy előnye van, az ágyban fekvés valami jó könyvvel. A sok hazahozott könyv közül elővettem egy már régebben olvasottat, Kendall: Sociology in our times címűjét, ami amúgy is szükséges a tanulmányaimhoz (miközben rájöttem, pályát tévesztettem, és mindig is szociológus akartam lenni, ugyanígy vagyok a pszichológiával is, és a szociálpszichológiával.Ok, too much information.)

Ebben sok engem érdeklő rész között találtam valamit, ami talán a blogolvasókat is érdekelheti, Robin M. Williams 197o-ben készített egy kutatást az amerikaiak által legfontosabbnak tartott értékekről. Javaslom, mielőtt végigolvassátok, készítsetek egy saját, magyar listát az értékrendetekről. Érdemes összevetni, miben más, miben hasonló, és mi hol szerepel a két listán.


Az amerikaiak listája:
1. Első helyen az individualizmus szerepel, ami annyit tesz, hogy az emberek felelősek saját sikerességükért és sikertelenségükért, kulcsfontosságú a komoly munkára való képesség. A sikertelen emberek csak magukat okolhatják a sikertelenségükért.
Ez első hallásra elég meredeknek hathat, mivel Magyarországon évszázados hagyománya van a más okolásának, a törökök, az osztrákok, az oroszok, az elmúlt húsz év, a szomszéd, a munkahely, a főnök.... Ennek természetesen történelmi okai is vannak. Az amerikaiak ezzel szemben magukba néznek, és a sikert is maguknak tulajdonítják, nem a jó istennek, vagy a szerencsének.

2. Teljesítmény és siker: ennek alapja a sikeres verseny, eredménye a presztizs, a gazdagság, és a hatalom. Az anyagi javak a személyes teljesítménynek köszönhetőek.
Megint csak szemléletbeli eltérés, legalábbis, és itt húzzunk egy határt a mai fiatalok, és a mai harminc felettiek között.A mai fiatalok talán már hasonlóan gondolkodnak, ugyanakkor elkeserítő látniuk, hogy az anyagi javak sajnos nem a személyes teljesítménynek köszönhetők, és Európában sohasem volt így, gyakran beleszületett valaki a jóba, és még mindig ez a jellemző.A mai harminc felettieket pedig nem nevelték a sikerre: "simulj bele a társadalomba, érd be kevéssel, a pénz nem boldogít....".

3.Aktív élet és munka, erről jut eszembe egy jó összehasonlítás, a magyar ember számára kikapcsolódás egy parkban ülni és nézegetni körbe, egy amerikai számára időpocsékolás. Egy magyar ember számára öröm a közös evés-ivás a családdal, egy amerikai ezt nem tudja mire vélni, miért nem mozdulnak ki és csinálnak valamit?

4. Technológia és tudomány e kettőben feltétlenül nagy a bizalom, és a remény, hogy kontrollálni lehet velük akár az öregedést, betegségeket, vagy a halált is.
Ha eszembe jut a magyar sztk-ellátás és a bioboltok egyre népszerűbb és növekvő száma, nos nem vagyok meggyőződbve arról, hogy a magyarok nagyon bíznának a tudományban....

5. Fejlődés és anyagi kényelem. Szó szerint idézem-fordítom: az anyagi komfort nemcsak az alapszükségleteket jelenti (mint lakhatás, étel, betegség esetén orvosi ellátás), hanem azokat a javakat és szolgáltatásokat, amelyek az életet könnyebbé és élvezetessebbé teszik.
Hát kérem, hosszan lehetne sorolni a magyar közgondolkodás ellenpéldáit, "örülj, hogy tető van a fejed felett", " az a tied, amit megeszel", "örülj, hogy luk van a seggeden" stb. Mi pontosan arra lettünk szocializálva, hogy örüljünk az alapoknak, és ne legyenek túl nagy elvárásaink a könnyebb és élvezetesebb élet irányába.Mert aki ezeket elvárja, az már kékvér, úri gyerek stb.Újabb gondolkozásbeli fricska, történelmileg nem azé a kényelem, aki megdolgozott érte, hanem aki beleszületett.

6. Hatékonyság és praktikusság, legyen minden nagyobb, jobb, gyorsabb.A fogyasztói társadalom alapja.
Ez a magyarokra is jellemző, azt hiszem.

7. Egyenlőség, Williams egyből hozzáteszi, az egyenlőség a lehetőségek egyenlőségét jelenti, nem a  végeredmény (szocialista) egyenlőséget.

8. Erkölcs és emberség. Ott, ahol a természeti katasztrófák gyakoriak, egymás megsegítése elengedhetetlen. Az erős vallásosság, noha sokféle egyház van, ezt  vonalat tovább erősíti. szinte mindenki végez önkéntes munkát.
Magyarországon a társadalmi munka szóra az idősebbeket kirázza a hideg. A kötelezővé tétellel sajnos hosszú időre fekete báránnyá tette az ingyen munkát, amit odakint önként és dalolva a közért végeznek az emberek, a maguk örömére is.

9. Szabadság. Az amerikai szabadságképbe a személyes szabadságon túl beletartozik a magántulajdon szabadsága, a szabad sajtó, a szabad vállalkozás indítás.

1o. Nacionalizmus, ez kb annyit jelent, hogy az amerikaiak meg vannak győződve róla, hogy az amerikai életmód a legjobb (ebben azért vastagon benne, van, hogy az első öt pontban szereplő értékek teljesülnek is.) Büszkék magukra és összetartóak.
Hogy az amerikai életmód-e a legjobb, ehhez kéne látnom még pár alternatívát a magyaron kívül. Az biztos, hogy nagyon jó életem volt kint, és mindenem megvolt amiben hiányt szenvedtem-szenvedek Magyarországon: nyugalom, kedvesség, kényelem, lehetőségek, előrejutás, anyagi biztonság stb.

Mit gondoltok a listáról?

No comments:

Post a Comment