Sunday, October 19, 2014

SpongyaBob

Egy ideje a lányom nagy kedvence a SpongyaBob, és mi tagadás, a család idősebb tagjait is a TV elé szegezi az amerikai szivacs. 
Azon kívül, hogy hatalmas humora van, és időnként kifejezetten agyalágyult megoldásai, egy idő után azon kezdtem gondolkodni, mennyire képezi le az amerikai társadalmat, illetve mi lehet a sztori mögötte... Nos, ennek utána is jártam.
És mint minden amerikai történet, ez is egy klasszikus a lehetőségek országából.

A Spongyabob ötlete egy amerikai tengerbiológusé. Stephen Hillenburg már 1993-ban kiötltötte a sztorit, hogy valahogy közelebb vigye a gyerekekhez a tenger világát. Akkor még SpongeBoy néven kezdett volna hozzá a rajzfilmhez, de ez a név már levédett volt.
Ha már neveknél tartunk, a Krusty Krab (Rozsdás Rákolló), ahol  Spongya dolgozik, azért lett C helyett (Crab- azaz rák) K-val írva, mert egyrészt így alliterál, másrészt visszautal Hillenburg ukrán származására. Az is kiderül, hogy Stephen Hillenburg egyszer egy gyorsétteremben volt húspogácsa-sütő, innen jött Spongyabob munkájának ötlete.

A tengeri szivacs sztoriját végül 1999-ben kezdték sugározni a Nickelodeonon, ahol akkor a Rugrats volt a legnagyobb sztársorozat. Senki nem gondolta volna, hogy pár év alatt a SpongyaBob letaszítja a trónról, és hihetetlenül népszerűvé válik. Éppen ezért még mozifilm is készült belőle, 2004-ben:"The SpongeBob SquarePants Movie".
Azóta is folyik az újabb epizódok gyártása. 2006-ban egy 24 órás marathoni SpongyaBob specialt is leadtak, amelyet 6.7 millió néző látott. Ez vezetett a következő Spongyafilmhez, az "Atlantis Squarepantis"-hez.

Nem is Amerikában lennénk, ha nem merült volna fel SpongyaBob szexuális orientációja, mely egyesek szerint homoszexuális, a Patrickkal való barátsága miatt. Azóta is a homoszexuálisok egyik ikonja lett az Államokban!


Talán emlékeznek a kedves olvasók a Jóbarátok azon részére, amikor Emmát Ross és Rachel meg akarja nevettetni Sir Mix-a-Lot Baby Got Back című rapnótájával, amelyik a nagy női popóról szól. 2009-ben felkérték a rappert egy Burger King reklámhoz dolgozni, és a Baby Got Back-et átírta square butts-ra, utalván ezzel a téglalapfenekű szivacsra. Mert a popkultúrában minden mindennel összefügg.

SpongyaBob formája egy mosogatószivacsé, joggal tesszük fel a kérdést, hogy tengerbiológus atyja miért ilyennek ábrázolja?
A válasz az, hogy a tengeri szivacsok nagyon különös formájúak, és a mosogatószivacs alakja olyan egyszerű és tiszta, mint amilyen ártatlan és egyszerű figura a SpongyaBob.

SpongyaBob otthona egy ananász, amely a polinéz művészetben klasszikus motívum, a sorozatban a hawaii zene is jelentős.Hillenburg hozzátette, szerinte SpongyaBob kedvelné az ananász illatát a valóságban, ugyanis a tengeri állatoknál a szaglás nagyon kifinomult. Tunyacsáp háza szintén a polinéz művészet egyik klasszikus formája.


SpongyaBob cinikus, meg nem értett művészkollégája, Tunyacsáp, -angol nevén Squidward -egy polip, de csak hat lába van, négyet használ lábnak, kettőt kéznek, noha egy rendes polip nyolc lábbal rendelkezik, Hillenburg szerint ez a karakternek már túl sok lett volna, esetlenné vàlt volna tőle.
A titkos recept, mely a Crabby Patty-t, azaz a Herkentyűburgert annyira híressé tette valójában egy vega, húsmentes pogácsa, hiszen ha másképp lenne, akkor a tengerlakók kannibálok lennének.



SpongyaBob figuráját úgy álmodta meg Hillenburg, mint egy örök gyerekét, aki csak a napos oldát látja az életnek, és még a kapzsi főnöke büntetéseit is pozitívumként éli meg, vagy a legrosszabb indulatú figurákban is csak a jót látja meg.
A kulturális utalások (ez sajnos a magyar fordításban sokszor elvész), nemcsak gyerekek közt tette népszerűvé a sorozatot, hanem, mint később kiderült, egyetemi hallgatók közt, és a felnőttek is előszeretettel nézik.

Források:infoplease.com, cartonician.com, nickelodeon.com

No comments:

Post a Comment