Tuesday, October 14, 2014

USA vagy Kanada?

Olvastam tegnap egy érdekes összeállítást a vox.com-on, arról, hogy valójában miért jobb Kanada az USA-nál.

Hét ponton bizonyult jobbnak, nézzük, melyek ezek:
1. Tavaly végeztek egy kutatást, 27 ezer ember bevonásával, nemzetközileg, és Kanadának van a világon a legjobb hírneve. Hozzátenném, hogy nagyon szoros versenyben áll mögötte Svédország, dobogós még Németország is, az USA csak a világ hatodik legjobb hírnevű országa.

2.Nemcsak a világ, de a kanadaiak is azt gondolják, hogy Kanadában élni jó. Itt a svédek egy picit megelőzik őket, ezen a listán az elsők a svédek, és a második helyen végeztek a kanadaiak. Meglepő módon Magyarország is benne van az első tízben, előkelő hetedik helyen! Ez az OEDC országok Better Living felmérése volt.

3.Meggyőző lehet, hogy Kanada nagyon biztonságos ország, mögötte második helyezett Japán, a harmadik, minden más híresztelés ellenére az Egyesült Államok.százalékosan mérték, hogy hány bejelentett bűneset volt évente a lakosok által, Kanadában 1.31%, az USA-ban 1.5%.Gondoljunk a két ország méreteire!!!Ehhez képest a negyedik helyen álló 3.41%-os Ausztria annyira nem is jó helyezés. 2011-ben 100 ezer emberre jutó gyilkosságok aránya Kanadában 1.7 volt, az USA-ban 5.2.Ezzel a számaránnyal Kanada a negyedik, az USA a hatodik helyen végzett.

4.A kanadaiak 81 éves korukig élnek átlagosan, míg az amerikaiak "csak" 78.7, gondolom ez férfi-nő összesített szám (és ne feledjük, ezen a blogon többször is téma volt, hogy milyen minőségben!). A kanadaiak egészségügyi rendszere is kicsit jobb szolgáltatás szempontjából, nem beszélve az olcsóságáról.

5. A PISA teszten jobban teljesítenek a kanadaiak mint az amerikaiak a 15 éves korosztályban. A két iskolarendszer egyébként teljesen azonos, és mindkét országban 89%-ban rendelkezik a lakosság érettségi bizonyítvánnyal.

6. Kanada levegője tisztább.

7. A kanadai hockey világszínvonalú. (Ez utóbbi nekem elég gyenge érv)

Nekem egyetlen ellenérvem van: az USA sokkal izgalmasabb, minden szempontból! :)

No comments:

Post a Comment