Thursday, January 1, 2015

Mars, Snickers, Milky Way

Gondoltam, így a nagy fogyókúrás fogadalmak előtt induljon édesen az új év, így ma a csokiszeleteké a főszerep.

Valamikor a kilencvenes évek legelején érkezett meg Magyarországra a híres trió: a Mars, a Snickers és a Milky Way. Azt mindenki tudta, hogy ezek egyenesen Amerikából jöttek, ugyanebben az időben tett egy igen rövid tiszteletkört Magyarországon a Dunkin Donuts, majd kivonult az országból.
Emlékszem, soha előtte nem találkoztam ezekkel az akkor igen furcsának tűnő édességekkel, nagyon édesek voltak, a különböző textúrák találkozása és a sós földimogyoró sem volt megszokott. Egészen különösnek tűnt a Sport szeleten, Túró Rudin, meg zizin cseperedő ízlelőbimbóknak.
Mivel eléggé drágák voltak, igazából néhány kóstolás után visszatértem a magyar ízekhez, és azóta is igen ritkán kóstolom meg ezeket a csokikat.

Az viszont megdöbbentett, hogy valójában az amerikai és az európai verziónak nincs is sok köze egymáshoz!
A Milky Way volt az első terméke a Mars Inc-nek, 1923-ban gyártották az elsőt. De nem azt, amit mi ismerünk!Az amerikai Milky Way ugyanis az európai Mars csokinak felel meg.Volt ugyan Mars nevű csoki Amerikában is, de ezt átnevezték Snickers Almondnak. Annak a Milky Waynek, amit mi ismerünk az amerikai neve Three Musketeers.Ugye, teljes a kavar?
És ez még nem minden. A csokiszeletek méreteikben is eltérnek egymástól. Az európai Mars egy picit hosszabb és súlyra is több, mint amerikai változat, amiben ott figyel a sós földimogyoró (merthogy az egy Snickers).
Mi egyfajta Milky Wayt ismerünk, pedig odakint számos változat létezik, és ezek mind a mi általunk ismert Mars csoki változatai. Nagyon gyakori a zacskós változat, a bite size, amelyek egyenként becsomagolt, valóban egy harapást jelentő csokifalatok, és Halloween idején a gyerekek ilyeneket szoktak kapni, sok más mellett.



A magyarok által Milky Wayként fogyasztott csokiszelet ilyen Amerikában.







De van belőle mentás változat is:


Az amerikaiaknál egyébként nemcsak ezek a legnépszerűbb csokitípusok, hanem a Reese's termékei, amelyek mind földimogyorókrémmel töltött csokiféleségek. Egy picit keveredik a sós és az édes amikor beleharapunk, a textúra pedig egy rosszabb szaloncukorra hajaz.
Milka helyett pedig ott vannak a Hershley táblás csokoládék, igaz, nagyon messze vannak finomságban a milkáktól. A Hershey-ről itt írtam egy hosszabb cikket.

És hogy miért van ennyi változat, és Európába miért más néven és más ízekkel jutott el? Erre vonatkozóan sajnos nincsen adatom. Mindenesetre ez is egy jó példa arra, hogy soha semmilyen ismeretünket ne vegyük evidenciának, mert a föld másik felén esetleg egészen mást jelent.

No comments:

Post a Comment