Sunday, May 3, 2015

Mother's Day

Az Anyák napja az Egyesült Államokban nem május első, hanem második vasárnapja.

Egyes források szerint Julia Ward Howe és Anna Jarvis nevéhez fűződik az Anyák napjának "megalapítása" az Egyesült Államokban.
Howe  Bostonban az 1870-es évek elején kezdte ünnepelni az Anyák napját, és elterjesztése után kb. tíz évig ünnepelték még, majd elhalt a kezdeményezés.
Jarvis  1907-ben Virginiában kezdett egy kampányban az édesanyja tiszteletére, a környék tisztaságának javítására hirdette meg a Mother's Day Work Club-ot, amelynek később szponzport is szerzett.
1908-ban kezdeményezett anyák és gyermekek számára a templomi istentiszteletet a Graftonbeli Andrew's Methodist Episcopal Churchben, amelyet később átneveztek International Mother's Day Shrine-nak, minden anya temploma lett és nemzeti történelmi emlékhely.


International Mother's Day Shrine
Más források szerint Juliet Calhoun Blakely fia, az michigani Albionban kezdte édesanyját egy bizonyos napon felköszönteni és a többi fiút is erre biztatni, valamikor az 1800-as évek végén.

Manapság, hasonlóan a magyarországi jeles naphoz családi ünnep.Tipikus ajándékok ilyenkor a virág,bonbon, ékszer, vagy éppen egy jó kis wellness-ajándék, szépségekezelés stb. A kisdiákok az iskolában készítenek valami szépet az anyukájuknak. A családok gyakran mennek étterembe ezen a napon megünnepelni a családanyát.

No comments:

Post a Comment