Thursday, May 21, 2015

Mustra: Summer Camps

Az előző posztban a Summer Schoolról írtam nektek, gondoltam, hogy a nyári táborokról is érdemes, mert egészen különleges a kínálat.
Magyarországon is sokféle tábor van, sportos, kézműves, nyelvtanító, lovas, stb. Ezeken felül Amerikában vannak egészen más vezérfonal mentén szervezett táborok.

Ott is van Day Camp, azaz bejárós tábor általában reggel nyolctól délután ötig vagy hatig, vagy fél hétig és Residential Camp, azaz ott alvós. Ezeken belül Coed, azaz koedukált, valamint csak lányoknak szervezett Girls' Camp és csak fiúkra kitalált Boys' Camp.Van még egy furcsaság, az overnight camp, ez esti kezdésű és másnap délután fél hatig tart, gondolom olyan gyerekekre is gondoltak, akiknek a szülei az éjszakában dolgoznak.
Vannak vallások köré szerveződő táborok is, klasszikus példája a Bible  Summer School, de nem kell vallásgyakorlónak lenni ahhoz, hogy valaki odamenjen.

Ami viszont igazán érdekes, a special interest és a special needs táborok.
A special interest táborok közé tartozik a military summer camp, azaz a katonai nyári tábor gyerekeknek, ezek erősen kompetitív, egyéni legjobb teljesítmény kisajtolására alkalmas táborok, fizikailag és szellemileg erős gyerekek a tábor lakói.Ilyen programok vannak, mint: kötélhúzás, stratégia alakítás, tájékozódás, kenuzás, úszás, fizikai fitness teszt, vezetői készségek alakítása, túrák stb.

Emlékeztek arra, amikor a Friendsben Monica többször utal arra, hogy Fat Campbe küldték a súlya miatt? Nos lehet, hogy ez viccesen hangzik, de van egy csomó fogyókúrás nyári tábor is. A Camp Jump Start például olyan 9-17 évesek számára szervezett tábor, ahol az speciális diéta várja a a fogyni vágyókat és persze sok, egyéni szükségletekhez és teherbíráshoz alkalmazkodó sportos tevékenység. Ezekben a táborokban fontos a tájékoztatás, a felvilágosítás szerepe is az egészséges életmódról.
A terápiás természetközeli táborok szintén speciális csoport, a különböző pszichés problémákkal vagy szociális hátrányokkal küzdő, elsősorban tinikorú gyerekeknek szól. Szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel, fiatal felnőttekkel.

A special needs táborokba általában valamilyen krónikus betegséggel vagy fogyatékossággal élő gyermekek, fiatal felnőttek mehetnek. Van asztma,-diabétesz,-rák,-tanulási zavarokkal küzdők, mozgáskorlátozottak tábora. Ide sorolhatóak azok a military-jellegű táborok, amelyek a nagyon rossz magaviseletű, nehezen alkalmazkodó, deviáns gyerekeket várják, és igyekeznek azokat a szociális készségeket kialakítani bennük, amelyekkel majd lehetséges lesz a társadalomba beilleszkedésük.

A táborok árai attól függően változnak, hogy mennyire speciális, helyigényes, mennyire fontosak a szakemberek, milyen anyagigénye van, milyen programokat kínál stb. Vannak nagyon alacsony költségvetésű táborok, az én lányom 2010-ben egy teljes hétre 10 dollárért azaz akkori árfolyamon kb 2000 ft-ért ment Bible Schoolba, igaz, az apróságoknak szervezett félnapos tábor volt, viszont szülő és gyerek étkezhetett a tábor területén, mielőtt hazamentek. Énekelgettek, foglalkozások voltak, nagyon tetszett neki, négy éves volt akkor.
Vannak ellenben ezer dolláros táborok is, főleg, ha ottalvósak. Egész nyárra is szerveznek táborokat, ezek ára akár 5000 dollár is lehet. nemzetközi táborozókat is fogadnak sok helyen, ekkor a reptérre való megérkezéstől gondoskodnak az adott gyerkőcről.
A táborokat nem kell keresgélni, hanem egy hatalmas online adatbankba feltöltve meg lehet államonként találni jó sokat, illetve minden megyében van táboros újság nyár elején.

No comments:

Post a Comment