Saturday, May 9, 2015

The Project Peanut Butter

Amerika és a mogyoróvaj. Akárcsak a dollár, vagy a hamburger, vagy a NY-i szabadságszobor, a peanut butter azaz a mogyoróvaj is amerikai szimbólum.
Az amerikai gyerekek nem a májkrémes kenyérrel nőnek fel, hanem a mogyoróvajas kenyérrel. Vagy a peanut butter-jelly sandwich kerül az uzsonnás dobozba. (A peanut-butter jelly lustábbaknak 2 in 1 üvegben kapható, és jamcsíkokkal ízesített mogyoróvaj. Nagyon szerettem az ízét.)

 

A mogyoróvaj kétségtelenül laktat. Jóféle zsírokat tartalmaz, amelyeket könnyű emészteni, ezen felül protein és cinkforrás. Ezeket a tulajdonságait nem csak az amerikai gyerekek élvezhetik, hanem több mint tíz éve az alultáplált gyerekek Afrikában is. Ekkor indult ugyanis egy amerikai orvos segítségével a RUFT (Ready-to-Use Therapeutic Food )program Malawiban.

Az afrikai éhezőkről és az alutápláltság okozta betegségekről sokszor hallunk. Megoldást viszont legfeljebb a segélyszállítmányok jelentettek ideig-óráig. A nagyon rossz állapotban levő csecsemőkkel eddig az anyák a helyi klinikákra mentek, ahol tejalapú speciális tápszerrel próbálták őket feljavítani, inkább kevesebb és rövid távú sikerekkel, mint hosszabb távon is eredményes kezeléssel.
Dr. Manary éveken keresztül vizsgálta ezt a rendszert és kereste a jobb megoldást. Ekkor dolgozott ki kollégáival együtt egy speciális tápszert, amely otthon az anyák által is adagolhatóvá vált, így sokkal kényelmesebben adagolható, ráadásul semmilyen hűtést nem igényel mert két évig eltartható: ez egy mogyoróvaj alapú tápszer. A tápszert a francia Nutriset kezdte gyártani.

27%-ban mogyoróvajat tartalmaz, 25 %-ban tejport, 26 %-ban barnacukrot, 3 %-ban szójaolajat, és 16%-ban pálmaolajat, és 3 % vitamint és ásványi anyagot. A mogyoróvaj bevezetésével az 5 hónapos-6 éves populáció alultápláltságából adódó problémákon forradalmian tudtak segíteni. Míg a tejalapú terápiákkal a felépülés 20-40 %-os volt, addig a RUFT programmal 95%-os felépülést tapasztaltak!
Ráadásul kórházba sem kellett tartózkodni a gyerekeknek, mert a tejalapú táplálék adását egészségügyi személyzetnek kellett követnie, a mogyoróvajas terápiát otthon is lehetett alkalmazni. Allergia gyakorlatilag nem jelentkezett. A mogyoróvajas tápszert nem kell főzni, melegíteni és hűteni, az anyák maguk is könnyen alkalmazzák.

A Project Peanut Butter 2004-ben indult el Malawiban és 2007-ben a WHO elismerte mind standard speciális táplálást a súlyosan alultáplált gyermekek számára.

No comments:

Post a Comment