Friday, June 12, 2015

Contact your government!

Elmosolyodtam azon a hétköznapi egyszerűségen, ahogy az usa.gov oldalon a hétköznapi embereknek, a bevándorlókat, az USA-ról még keveset tudókat is beleértve egyszerűen, logikusan és ábrákkal megvilágítva magyaráznak meg dolgokat.
A kormányzattal is pár kattintás után kapcsolatba lehet lépni Obamának vagy Joe Bidennek egy online felületen keresztül lehet levelet küldeni (nyilván nem személyesen válaszolnak, de a kisember számára megnyugtató lehet, hogy két kattintással elérhetőek, az információk rendszere egyszerűen és könnyen visz tovább, amúgy pedig minden Amerikáról az usa.gov oldalról elérhető).
 Ami még érdekesebb a kormányzati referenciáknál a federal, azaz az összes államra kiterjedő, a state és local, azaz a helyi önkormányzatoknak, államoknak megfelelő kormányzati szerveken kívül a tribal, azaz a törzsi kormányzatok is helyet kaptak.
Hansen Harvest
photo credit:OLDPICTURE:COM


Az indián törzsekre valahogy nem gondoltam úgy, mint akiknek komoly internetes oldalaik vannak, hát nagyot tévedtem.Az egyes törzsek, szám szerint 566 helyi kormányzati képviselőin kívül néhány kattintással komoyan bele lehet mélyedni a törzsi weblapokba, de elérhetőek a federal government indiánok tanulására, művelődésre, állástalálására szakosodott oldalai, kétoldalú szerződések, programok százai.
A törzsek teljesen önálló entitásként működnek, és együttműködnek a federal governmenttel. A törzsi és állami kormányzat az alkotmányban lefektetett módon működik együtt. A federal government biztosítja a törzsek számára az egészségügyi és egyéb szolgáltatásokat, ami például az egészségügyet illeti 35 államban 1.9 milló ember számára 31 kórház 52 egészségközpont, 31 egészségügyi állomás, két iskolaegészségügyi állomás működik az állam pénzén, ezen felül az indiánok még további 282 törzsi egészségközpontot is működtetnek (érdemes összeszámolni, hogy Magyarországon 10 millió emberre hány kórház és sztk jut...)2010-ben 334 indián rezervátumot számot az USA 34 államban. Az indián népesség viszonylag fiatal átlagéletkorú. 26 éves, míg az összpopuláció az USA-ban 37 éves átlagéletkorú. Aki egy törzs tagja, az egy állam tagja is és persze amerikai állampolgár is.

Végezetül egy színes-szagos szuperösszefoglaló az amerikai törzsekről ITT

No comments:

Post a Comment