Saturday, June 6, 2015

Frankie say relax - avagy mit tanulhatunk egy póló feliratából a pop-kultúráról?




Ki az a Frankie és miért mondja, hogy relax?

Frankie a Frankie goes to Hollywood banda, és az ő 1984-es igen népszerű számuk a Relax. A pólók egy részének hátuljára még a don't do it is rá van írva, a relax után következő szakasz a dalban.

De miért say is miért nem says?

Erre vonatozóan évek óta keresem a magyarázatot. Máskor is elhagyják az egyes szám harmadik személyt jelző s-et, mint például a New York never sleep pólófelirat esetén.

Az angolban akkor elfogadható a harmadik személy jelének elhagyása, ha az úgynevezett subjunctive módot használjuk, ez rendre bekövetkezik, ha a főmondat igéje valamilyen kívánságot, akaratot, parancsot fejez ki, akkor a mellékmondatban subjunctive mód lesz. Ez a francia nyelvben is hasonlóan van (mellesleg az amerikaiaknak fogalma sincs erről, soha nem felejtem el, amikor én korrepetáltam egy anyanyelvit ebből a TESOL képzésen, nekem a francia miatt  könnyebb volt.)

Példamondat lehet:
I suggest that he go to the doctor.
She demands that he leave the house.

Viszont sem Frankie sem New York esetén nincsen subjunkctive!

Ami a relax pólókat illeti nagy számban lehetett őket kapni a nyolcvanas években (Ross pólója is azért kicsi, mert középiskola elején kapta, a nyolcvanas években). A New York never sleep pólót most is lehet kapni pl a C&A-ban, ennek is van háttere a pop-kultúrában, méghozzá egy 1924-es némafilm, a The City that never sleeps (igen sleeps!), később pedig Frank Sinatra dala, az 1977-es Theme from New York, New York.

És visszatérve arra, hogy miért hagyják el az s-et, őszintén, nagyon várom a választ rá valakitől!
Elképzelhető, hogy feliratokban elhagyható, de akkor filmcímekben miért marad benne?

Image result for frankie say relax ross

2 comments:

  1. Total nem ertek hozza, se az angolhoz, se a nyelvtanhoz, de nem lehet, hogy ez olyan itt, mint egy rejtett tobbes szam? Hiszen a Frankie goes to H. egy egyuttes, nem egy szemely, es itt a feliratban nem Frankie, a szemely, hanem az egesz banda mondja, hogy relax, vagyis mintha roviditve utalna a tobbszemelyes egyuttesre.
    Ugyanez NY, a varos osszes lakojara celzas, hogy sosem alszanak. Persze, ez csak egy legbol kapott magyarazat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ez jo!!Bar a varosok egyes szamuak szoktak lenni.Nem tudom, mindket variaciot lattam mar s-sel is.De a te otletedben van racio.

      Delete