Wednesday, June 15, 2016

Fegyverhasználat tiltása?

Az orlandoi tragédia kapcsán rengeteg sületlenség hangzott el a sajtóban, és persze máris kész volt a sztereotípia sokak fejében: "a hülye amerikaiak mindenhova fegyverrel járnak".

Mi ezzel a gondolkodással a baj?
Egyrészt Amerika 50 államból áll. 31 államban van lehetőségük a civileknek fegyvervásárlásra. Tehát, nem járnak mindenhova fegyverrel, és nem mindenkinek van fegyvere!
Sőt, a gun control movement, azaz a fegyverviselés erős kontrollját/tiltását kezdeményező társadalmi csoportok ott is jelen vannak, azaz nagyon sokan nem értenek egyet a fegyverek viselésével! Könnyű homogén masszát alkotni innen távolról és valami nevetségesen egyszerű sztereotípiát rájuk húzni (ugye mi se szeretnénk, ha a közszereplőink által ítéltetnénk meg a távolban, mert a hírekből ennyit ismernek belőlünk...?)
De nézzük tovább...
Vicces módon a 31 államban 24%-kal kevesebb a bűnözés, 19%-kal kevesebb az elkövetett gyilkosságok száma, és a kilenc legalacsonyabb bűnözési rátával bíró államban a civileknek joguk van fegyvert viselni.
Évente 2 millió esetben a fegyvereket önvédelemre használják, ez két-háromszor több, mint az erőszakos cselekedetek elkövetése a fegyverrel.
A másik érdekes kérdés, hogy vajon több-e az erőszakos bűncselekmény akkor, ha vannak fegyverek, vagy ha nincsenek. Svájcban és Izraelben is lehet fegyverhez jutni, mégis alacsony a fegyveres erőszak ezekben az országokban.
A 2015-ös Crime Index szerint a 119 vizsgált országból az USA (ötven állammal, hatalmas területtel, ne felejtsük) az 54-ik helyen áll. Az ázsiai, afrikai és dél-amerikai országok mind megelőzik, Sudan áll az első helyen. 51 helyen, az USA előtt áll Oroszország, és az 57. helyen Franciaország.

A szakértők szerint a tömeges fegyveres mészárlások elkövetői súlyos pszichés zavarban szenvedők emberek. Természetesen ez nem vigasztalja azokat, akik hozzátartozói gyászolják az értelmetlen halállal meghalt rokonaikat. A kérdés számomra inkább az, hogy a szociális jelzőrendszer miért nem működik megfelelően, ezek az emberek miért "kódoroghatnak" szabadon. Igaz, itthon sem kell messze menni, hogy az OPNI régi lakóival találkozzon az ember itt vagy ott. Jó dolognak tartottam, hogy akit tudtak visszaintegráltak a társadalomba, a mi lakóhelyünkön is éltek pszichiátriai betegek, akik el tudták magukat látni (engem előszeretettel találtak meg és majdnem mindegyiket ismertem). Mindazonáltal valahol mégis itt keresném a hibát. Az Obama-kormányzat például segíti a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű családokat családlátogatási programmal, hogy ezzel az otthoni agressziót csökkentsék, megtörténjen a szülők "megtanítása" a gyermek igényeire, de mindez önkéntes. Az a család vesz részt benne, aki szeretne. (Természetesen nem feltétlenül az szenved súlyos pszichés zavarban, aki hátrányos helyzetű, ezt ugye tudjuk...sok rá a példa.) A szociopaták például teljesen normális, sima modorú, kellemes embernek tűnnek...Valóban nem könnyű a szűrés.
A fegyverviselés mellett érvelők egyik érve például az, hogy a nők gyakran másképp meg sem tudnák magukat védeni a fizikai erőszak ellen. Ebben viszont nőként egyet kell, hogy értsek velük.

Úgy gondolom, a gun control nem fekete vagy fehér. Nem biztos, hogy azért mert a mi kultúránkban nincs fegyverviselése engedélye csak a rendvédelmi szerveknek, attól még a másik kultúra másként gondolkodása abszolút helytelen, főleg a fenti tények alapján. Ez ennél szerintem sokkal összetettebb probléma.

3 comments:

  1. Én egyetértek veled. A legtöbb tömeggyilkosság „gun-free” zónákban történik. A problémát nem oldja meg, ha megvonják a fegyverviselés jogát. A bűnözők jellemzően nem tartják be a törvényt, a nem-bűnöző emberek pedig védtelenek maradnak.

    A minden tömeggyilkosság után megjelenő „tiltsuk be a fegyvereket” mozgalom kicsit olyan, mintha az ittas vezetés problémáját úgy akarnánk megoldani, hogy első körben elvesszük minden olyan sofőr jogosítványát, aki csakis józanul szokott vezetni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen, egyébként én is megdöbbentem a statisztikáktól, amikre alapozva a posztot írtam. Gyakran az ilyen mozgalmak mögött az információhiány áll. Mindenesetre érdekes a kérdés.

      Delete
  2. Valóban érdekes. De ha jobban belegondolunk, logikus, hogy ha valaki lövöldözni akar, akkor "gun-fee zone"-t keres magának, hiszen ott biztosra veheti, hogy senki nem fog visszalőni.

    Jó nyilván ez komplikáltabb ennél, de én inkább a fegyverek mellett vagyok, mint ellen.

    ReplyDelete