Saturday, April 21, 2018

Új módszerek az oktatásban: clicker

Teljesen véletlenül fedeztem fel, hogy az USA-ban milyen jó módszert fejlesztettek ki a Z generációs iskolások oktatására. Ilyen témában kellett előadást tartanom, és  a szakirodalmon túl valamiféle kézzelfogható eredményekre vadásztam, valamire, ami új, és esetleg felhasználható lenne.

Sokszor és sok helyen elírják, hogy a  mai Z generáció számára nemcsak egy eszköz a számítógép, hanem élettér is. Már nem lexikont lapoz, ha nem tudja egy szó jelentését, hanem guglizik. Ha receptet keres, nem a szakácskönyvet nézi, hanem a főzővideót, és ha valakit keres, már nem a nagy sárga telefonkönyvet lapozza fel, hanem a Facebookon néz körbe.
Ennek megfelelően átalakult a "megtanulod, akkor tudod" elve a " majd utánanézek, ha érdekel és kell" elvére, így a tanár és az iskola már nem ugyanazt jelenti, mint húsz éve. Nehéz lekötni ezeket a gyerekeket, hamar türelmüket vesztik, és kevéssé érdeklődőek.
Mégis, hogyan lehet rábírni akkor ezt a generációt az elmélyültebb tanulásra? Hogy bírják ki az egyetemen a másfél órát, amikor maximum húsz percig tudnak figyelni, (mert ennyi a kereskedelmi tévékben a műsor-reklámblokk követési idő).
Itt jön a clicker question, na de mi a bánat ez?

Egy olyan technika, mellyel kiválóan, real time lehet monitorozni az aktív részvételt az órán, és azt, hogy az aktív részvétel eredményeként megragadt-e az anyag a fejben?

Nézzük, hogyan:

No comments:

Post a Comment