Friday, September 24, 2010

Ó te drága Klementina

 

2010. szept. 24. 6:02 - írta Phoebe
...csak tudnáááám, hogy merre jársz..... vágja rá egy emberként a nyolcvanas évek elején volt ovis nemzedék, vagyis a mai magyar harmincasok.
Ez volt Foxi Maxi kedvenc dala.És hogy ki volt Foxi Maxi, és Klementina?
Foxi Maxi, avagy Huckleberry Hound egy kék kutya, aki déli akcentussal beszél, és nagyon igyekszik. Amolyan amerikai Mekk Mesterként minden szakmát kipróbál, de magyar társával ellentétben nemtudása előbb-utóbb próbálkozások sorozatával tudássá fejlődik.(Amerikai hozzáállás?) Munkáját mindig kommentálja. Védjegye a hamisan énekelgetett Ó te drága Klementina dal refrénje.
Nevét Mark Twain Huckleberry Finn című munkájából merítette a Hanna-Barbera produkció.Először 1957-ben került a TV-be, a Huckleberry Hound Show keretében, majd a hetvenes években egyéb karakterekkel Yogi Gang (magyarul Yogi Bear: Maci Laci) címen.Ebben szerepel Magilla Gorilla is, akiről szintén minden mai felnőtt tudja, hogy ír, olvas beszél, kész főnyeremééény!:D
 
Az ó Te drága Klementina dal pedig egy régi amerikai western folk ballada, általában Percy Montrose nevéhez kapcsolják, és 1884-re datálják. A kék kutya ugyan mulatságos, ahogy énekelgeti a refrént, a történet viszont szomorú-ironikus, a kaliforniai aranylázban elveszett kedvesét, egy bányász meghalt lányát siratja a dal szerzője.
Megtudjuk, hogy a drága Klementinának az átlagnál nagyobb volt a lába, ugyanis egy heringládát (melynek mérete 3 lábszor 2 láb és egy láb magas, fából készült,) hordott szandálként, a teteje nélkül. (Bár a dal ezen részén még az anyanyelviek is vitáznak, hogy pontosan mit értett alatta a szerző.)
A dal végén, mintha Klementina húgával vigasztalódna, ez a rész gyakran ki van hagyva daloskönyvekből, melyek gyerekeknek szólnak, a megkérdőjelezhető hűségesség miatt.Vannak olyan nézetek is, miszerint a dalt nem Klementina szerelme, hanem apja énekli. Ez utóbbit kétlem a szöveg alapján. (Nyelvtanulóknak érdemes odafigyelni a gyakorta tévesen kiejtett néma g-re a szavak végén, itt jól meg lehet tanulni, hogy nem darling, csak darlin' az ejtés, hasonlóan kell eljárni az -ing végződésű igékkel is. A duckling (kiskacsa) végén levő g-t már le is hagyták, noha írásban jelezni kell.)
Hallgassátok csak:
 
Hát így találkozik egy rajzfilmfigura és egy western ballada a popkultúrában, ahol minden lehetséges.

No comments:

Post a Comment