Saturday, September 10, 2011

A kutya, aki szobrot kapott

Bevallom, egészen mostanáig azt hittem, egy Roosevelt van, noha mindkettőnek tudtam a nevét, a fejemben valahogy összekeveredve egyként léteztek.( Ezt csak azért merem kiírni, mert másik két, igen magasan kvalifikált embert megkérdezve a környezetemben, ők is tudatlanok voltak.)
Azért is lehet őket összekeverni, mert mind a ketten Amerika elnökei voltak, Theodore Roosevelt 1901-től 1909-ig, míg Franklin Delano Roosevelt, akiről a budapesti Roosevelt tér van elnevezve, volt az az amerikai elnök, akit négyszer egymás után megválasztottak, és 1933-45-ig volt a hivatalában.
Theodore Roosevelt egy szigetet kapott az amerikai fővárosban, míg FD Roosevelt egy hatalmas emlékművet (FDR Memorial) , amely az új Martin Luther King emlékműtől nem messze, a Tidal Bassinben helyezkedik el. (Itt szokták a híres Cherry Blossom fesztivál virágzó cseresznyefáit csodálni.)
 Ilyen jellegű emlékművekkel Magyarországon nem találkozni. Ez nemcsak egy szoborból álló megemlékezés, hanem egy igen hosszan végigsétálható emlékmű 30 ezer négyzetméter a teljes nagysága, több szoborral, évszámokkal, idézetekkel, mindez a Tidal tava mellett árnyas fák alatt egy parkban helyezkedik el.1997-ben, a Clinton-rezsim állítatta.
Igen érdekes maga az emlékmű is és az azt övező kritikák, viták. FDR 39 éves korától tolószékbe kényszerült, ma azt gondolják, hogy Guillan-Barré szindrómát kapott, akkor polio-t diagnoztizáltak nála, és deréktől lebénult. Állítólag ennek ellenére utált mutatkozni a tolószékében, sőt a nagyközönség nem is tudott a rokkantságáról és ha beszédet kellett mondani, akkor felállt és valaki megtámogatta.Mivel ilyen volt a viszonya a saját betegségével nem akarták tolószékben ábrázolni az emlékműben sem, végül négy évvel a már elkészült emlékmű felavatása után mégiscsak a bejárat elé helyeztek egy tolószékes FDR szobrot (amely még a kissé furcsa ábrázolás miatt vaknak is látszik).

Az emlékmű területén rengeteg mesterséges vízesés van, amibe eleinte bíztatták az embereket, hogy mártózzanak meg, de pár nappal a megnyitás után baleseti veszélyre hivatkozva mégiscsak be lett tiltva a "vizezés".
Minden felirat braille-írással is kitapogatható a vakok és a gyengénlátók számára, de olyan magasan van némelyik, hogy nem lehet elérni.
Az emlékmű lilás kövei közt bronzszobrok helyezkednek el, némelyiken elég erős már a patina, furcsa hangulata van ennek a robosztus utcahossznyi kőtengernek.
A legnagyobb figyelmet a szoborba öntött Fala kutya kapja, elsősorban a gyereklátogatók körélben népszerű annyira, hogy a sok simogatástól kifényesedett a feje teteje. Fala Roosevelt nagyon kedvelt kutyája volt, 1940 és 52 között élt, és még egy beszédében is megemlítette.

 Roosevelt felesége Eleanor is szerepel az emlékműben, egy eléggé thrilleres hangulatot árasztó néniszoborként...
A Bread Line azaz kenyérért sorban állók szobrai a nagy gazdasági világválságot hivatottak jelképezni. Nem tudom, hogy vajon művészi szándék vezette-e a Bread Line mellett elhelyezkedő Roosevelt szobor alkotóját, hogy az elnököt is mezítlábasan ábrázolja?


Az emlékmű, noha idézetekkel, szobrokkal, szimbolikus forrásokkal teli, mégsem kalauzol úgy, hogy ne kelljen alaposan utánaolvasni a szimbólumrendszerének. Az emlékmű előtt, ahogy errefele megszokott könyveket és relikviákat áruló információs bolt van.

No comments:

Post a Comment