Wednesday, September 21, 2011

Amerika legjobb városai 2011

 A businessweek.com kialakított egy listát Amerika legjobban élhető városairól. A szempontok a következők voltak: életminőség, éttermek száma (ez itt rettentő fontos, mivel leginkább kint esznek, és nem otthon), iskolák minősítése, egyetemek száma, sportélet (szintén nagyon fontos, egy barátom mondta, az amerikai férfiak három dologról beszélnek: sport, filmek, nők, ebben a sorrendben), közbiztonság.
Ebben a versenyben első lett Raleigh, az Észak-karolinai város, amely már szerepelt ezen a nívós dobogós helyen, elsősorban a neves egyetemei miatt, 851 étterme, 110 bárja és 51 múzeuma, hatalmas parkjai miatt. Egyáltalán nem tömegváros, mindössze 400  000 lakosa van. A businessweek szerint azért lehetett nyertes, mert a pezsgőbb életű metropoliszokban rossz a közoktatás és nagy a bűnözés aránya is.
A rangsorban a hatodik Washington DC, második Arlington, ami tulajdonképpen DC mellett fekszik a metróvonalon, (ide jártam dolgozni is egy időben), de már Virginia államhoz tartozik.
A főváros mellett szól, hogy rengeteg étterme, bárja van és a földkerekség legjobb múzeumai is itt találhatóak (ráadásul nagy részük ingyenes). Negatívumként említik hogy minden ötödik lakos a szegénységi szinten él, és a tizes listás városok közül a bűnözésben a második helyen áll, negatív értelemben. Ezen azért csodálkoztam el, mert tegnap éjjel éppen hazafele baktattam egy szuper esti búcsúpubozásból, és az éjjeli járat lelassított mellettem, kinyitotta az ajtaját, a söfőr pedig megkérdezte, hogy elvihet-e egy darabon, mikor keresgélni kezdtem a Smartrip kártyám( itteni bérlet megfelelője), akkor mondta, hogy ugyan, hagyjam (chippel működik, le kell húzni, mint a bankkártyát minden felszállásnál). Így aztán három megállónyi sétát pár pillanat alatt megtettem a sofőr figyelmességének köszönhetően. Persze a piros vonal környéke nem tartozik a rosszhírű vidékek közé, a zöld és a sárga vonal egyes részei azok, ahova jobb nem menni fehér embernek.
A városok közt harmadik helyen szerepel a szépséges Honolulu, negyedik Scottsdale, Phoenix, ötödik a kaliforniai Irvine, hetedik San Diego, nyolcadik Virgina Beach (a blogban is szerepelt többször, népszerű a tengerpartja, és ide viszonylag közel van), kilencedik San Francisco, és tizedik Anchorage városa.
San Francisco-ról jut eszembe, igen népszerű volt ezen a nyáron a Train dala, a Save me San Francisco:

No comments:

Post a Comment