Tuesday, December 6, 2011

TED

Nem volt nehéz Regina Saphiertől, az elgáncsolt Project Retour szervezőjétől eljutnom a TED-hez, hiszen Regina, aki segíteni akart a hazatelepülők álláskeresési nehézségein, de a magyar környezetben elvetélt a kiváló kezdeményezése, nem adta fel, és belekezdett valami másba.
Ez pedig a TED-hez való csatlakozása volt. A TED, (Technology, Entertainment, Design)- Ideas worth spreading-, nem más, mint gondolatok, ötletek ötlettára, mindenféle témában, amiket érdemes másokkal megosztani, tanulni belőle.
A TED mást is nyújthat, kiváló lehetőséget arra, hogy eredeti amerikai angol szövegeket hallgassunk. Meghatározhatjuk a szöveg hosszúságát, azt, hogy kérünk-e aláírást hozzá, vagy akár teljes transcriptet, vagy mindezek nélkül hallgatjuk, mert nyelvet akarunk tanulni, nyelvtudásunkat  akarjuk megőrizni, a cél sokféle lehet.
Minden nyelvtanulónak ajánlom, és persze a nyelvtanárok is jól felhasználhatják a napi munkájukban, mert a hangminőség kiváló, különböző időtartamú szövegek közül lehet választani feldolgozásra. Mekkora lépéselőny ez mondjuk az akár még tíz évvel ezelőtti, kizárólag néhány kazettán könyvekhez csatolva elérhető, didaktikusan lebutított szövegekhez képest. Élő nyelv, anyanyelvi beszélők rendes tempójában, milliónyi témában.

No comments:

Post a Comment