Wednesday, January 23, 2013

Alkoss mackót!

Mivel január van még pár napig, és a hónap témájaként körbejártunk néhány használati tárgyat, amely a popkultúra része, semmiképpen nem kihagyható a Build-A-Bear, ez a viszonylag új (15 éves) őrület, amely során a Teddy mackók és társaik megint a népszerűség csúcsára jutottak.
Hogyan is? Egy egyszerű élménypedagógiainak is mondható ötlettel, beavatják a leendő mackógazdákat a gyártásba.

A Build-A-Bear üzletek kis gyárak is, persze úgy megtervezve, hogy minden színes, érdekes, gyerekméretű, az eladók pedig nemcsak gyerekszeretők, de mackórajongó, kézügyességgel rendelkező gyermeklelkű felnőttek.
A Build-A-Bear medvék, nyuszik és már plüssök jóval drágábbak mint bolti társaik, de a gyerek, aki egyszer saját plüssét létrehozta jóval tovább játszik vele a tapasztalatok szerint mint a készen kapott plüssökkel. Ahogy a szlogenje is mondja: "best friends are made".



A folyamat a következő:
1. Leendő állatka kiválasztása. Nemcsak mackók, hanem rengeteg más állat is készíthető, gyakran szezonális ajánlatok is vannak, pl karácsonykor a Rudolph The Rednose Reindeer. Az alapár 13-20 dollár, ami sok, és erre még rájön a készítésnél a költség, szóval nem olcsó mulatság. Ekkor a kiválasztott jószágnak csak a feje kerek, a többi része még csak egy darab anyag. Az alkotás folyamatát a boltban levő számítógépes tervezőkön előre meg lehet tervezni, még olvasni nem tudó gyerekek is megértik a programot. Ezt ki is lehet hagyni, és segítséget kérni az eladóktól. Ugyanitt lehet a születési anyakönyvi kivonatot elkészíteni.



2. Szívet és szót adsz. Kisválaszhat a leendő gazda egy szívet az állatkának, és az állat beszélni is tud egy kis kütyü segítségével, amit előre ki kell választani. A szívceremónia során az eladó egy kedves verset mond a szívhez, és megígérteti a leendő gazdival, hogy gondját viseli a játéknak. A szív és a hangszerkezet is fizetős, a szív ára bekerül egy charity programba. A gyerek maga teszi bele a szívet a mackóba-nyusziba stb, általában kellően megilletődve.

3. Feltöltés. Ez a rész elég vicces, van egy hatalmas poliészter töltőanyagos akvárium, ennek a végére kerül a plüss, és a dolgozó tölti fel, aszerint, hogy a gyerek puha (kevesebb anyaggal), vagy tömörebb fogásúra szeretné tervezni a medvét.

Amikor az állatkát feltöltik, az eladó összevarrja a hátánál, majd a gyerek elviheti a grooming stationhöz (nem tudok jobb szót), itt el lehet vele játszani, mintha megfürdetné, megszáríthatja, megfésülheti.

Ezután a szülő újra a zsebébe nyúlhat, ugyanis a plüssöket fel is lehet öltöztetni. Egészen komoly ruhatárat lehet vásárolni, sőt, bicikli és bukósisak is jár az ilyen jószágoknak, vagy éppen görkorcsolya.

A negyedik lépés tehát:
4. Felöltöztetés. Itt ne csak hagyományos ruhácskákra gondoljunk, hiszen lehet az a medve varázsló, vagy hercegnő, de van Mickey egér jelmez is. Határ a csillagos és meg a pénztárca...

5. A felöltöztetett medvét regisztrálni lehet a számítógépeknél, névvel együtt, és a születési bizonyítványát is itt lehet megtervezni, ezután fizet a szülő, megkapja a medvét, a papírját, a ruhákat és kiegészítőket egy speciális dobozban, a ruháknak még fogasuk is van...

A speciális dobozt otthon ki is lehet színezni.

A Build-A-Bear az 5-8 éves kislányoknál óriási siker, jól emlékszem, amikor kint éltünk, szomszédunk kisiskolás lányai éltek-haltak a Build-A-Bear macikért, hiszen olyan különlegessé és egyedivé válik a gyerek számára, hogy ő választhatja ki a "burkát", ő adhat szívet neki, vévignézi, hogyan lesz igazi figura a burkoból, és a kiegészítő szolgáltatások, mint öltöztetés, születési anyakönyvki kivonat, mind-mind a medve/nyúl/ oroszlán stb fontosságát emelik ki.

A trükk ebben van, egy ajándékba kapott Build-A-Bear maci ugyanolyan, mint a többi, semmivel sem lesz a gyereknek különlegesebb, de ha ott volt a "születésénél", sokkal fontosabb játékká válik.

2 comments:

  1. Jaj én ezt egyszer úúúúúúúúúgy kipróbálnáám :D Nekem nagyon tetszik :)

    ReplyDelete
  2. Hat, en orulok, hogy kimaradtunk belole, mert nagyon draga, es tuti, hogy a lanyom is rakattant volna.Illetve sajnalom, hogy kimaradt, mert ha nem maradt volna ki, akkor meg most is ott lennenk:).Pont most none bele ebbe a build a bear oruletbe.

    ReplyDelete