Thursday, January 24, 2013

Származás - szemléletkülönbségek

Minden ország szereti magáénak tudni a kiválóságokat, a magyarok ezzel élen járnak, mindenkit, aki magyar származású, de nem él Magyarországon és híres, sikeres ember, az ország büszkeségének tekintik. Nincs is ezzel semmi baj, csak tudni kell, hogy nem biztos, hogy a világ szemében is azonosítják Magyarországgal ezt a pozitív személyiséget. Gyakran olyanokat is magyarnak szeretne tudni a közvélemény, akik magukat egyáltalán nem identifiálják magyarnak, mert mondjuk Amerikában születtek és ott is nőttek fel. A magyarok ezt értetlenkedve fogadhatják, hiszen a híresség szülei magyarok, akkor ő is az!

Miért van ez a kettősség?
A kettősség a két ország jogi szabályozásából és felfogásbeli különbségéből dódik.
Amerikában a föld számít. Aki amerikai földön születik, az automatikusan amerikai állampolgár.Mindegy, hogy a szülei honnan jöttek, milyen nemzetiségűek. Hiszen mindenki jött valahonnan, így nem lehetne nemzeti öntudatot építeni, ha a származási országhoz való identitáshoz ragaszkodnának az emberek. Ez egyszerű túlélési stratégia volt annak idején, hogy el kell szakadni. Ahogy az újabb generációk megszülettek, nekik már semmi kötődésük nem volt a szülők országához, legfeljebb hallomásból ismerték, gondoltak rá jó szívvel.
Így aztán egy amerikai esetleg elmondja, hogy apja olasz származású vagy német származású az anyja, de ő magát sem olasznak, sem németnek nem tekinti, ő amerikai.Ez nem azt jelenti, hogy nem érdeklődik az olasz vagy német kultúra iránt, de nem táplál semmilyen hazafias érzelmeket apja és anyja származási országa iránt.
A másik, amitől valaki amerikai lesz, az a hosszútávú ott élés. Sok magyar származású tudóst az amerikaiak egyszerűen amerikainak tartanak, hiszen ott élte le az életét, ott alkotott, jöttek az eredményei, és a legtöbb esetben ott is halt meg.

A magyarok másképp gondolkodnak, itt nem a föld számít, hanem a szülők származása. A lányomat is automatikusan anyakönyvezték, akkor is, ha nem itt született, hiszen szülei magyarok, akkor ő is.
Itt, mivel a társadalom 90%-ban homogén, kevés a bevándorló, nem is igazán téma ez, hacsak nem számítjuk az etnikai felhangokat (márpedig ettől a blogtól ez igen távol áll.) Ez a szemléletbeli különbség okozza, hogy a külföldön karriert csináló ismert embereket a magyarok továbbra is magyarnak tartják, míg az amerikaiak legfeljebb sejtik, hogy magyar származású, (az esetek nagy részében nem), nálunk a föld számít.

A kérdés filozófiailag is érdekes. Azt gondolom, hogy egy második generációs külhonban született és felnevelkedett ember már semmiképpen nem magyar, legfeljebb a szülei voltak azok.
Az érdekesebb kérdés, mi a helyzet az első generációs tudóssal, aki mondjuk Magyarországról menekült el/vándorolt ki, és munkássága egésze Amerikához kötődik, ott is hal meg? Mi a szempont?Számít-e, hogy gyerekként került-e ki, vagy felnőttként vándorolt ki? Hiszen a gyerekkor ilyen szempontból vízválasztó, amiben felnövünk, azt nehéz levetkőzni. (Az öt éves kislányomat, ha megkérdeztem Amerikában, hogy ő amerikai-e vagy magyar, akkor rávágta, hogy amerikai, hiszen egy kicsi gyerek amiben él, azzal azonosul, aztán ahogy visszajöttünk Magyarországra elbizonytalanodott az amerikaiságában, és most már gyakran mondja, magyar, és inkább megszokásból, hogy amerikai.) De vissza a hipotetikus tudósra. Külföldön lesz híres, és nem szándékozik visszatérni Magyarországra. Kié marad ez a tudós? A magyaroké?A választott hazájáé?
Ti mit gondoltok?

6 comments:

  1. Érdekes kérdés... azt mondod, hogy a második generációs, külhonban született ember már nem magyar, csak a szülei magyarok? Nézz körül itt, az ország határai mentén, mennyi magyar él, akik már nem is második, de harmadik, de negyedik generációs magyarok... miért? Mert őket ott nem fogadják be, nem lehetnek románok/szlovákok/szerbek/stb, hisz magyarok, itt pedig egyre többen mondják azt, hogy ők már ott születtek, nem is magyarok... na, ez milyen lehet....
    Szerintem magyarok, magyar származásúak. Akkor is, ha mondjuk egy Amerikában születettnek ez már nem is igazán jelent semmit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igazad van, en csak Amerika-Magyarorszag vetuleteben gondolkodtam.Igen, a hataron tuliak nagyon ragaszkodnak a magyarsagukhoz, mert nem kellenek a befogado orszagnak.Nagyon nehez lehet ott magyarnak lenni.Minden nezopont kerdese.

      Delete
  2. Úgy gondolom, itt, a környékünkön hasonlóan gondolkodnak, sőt, talán ez Európára is jobban jellemző, pl az Angliában élő indiaiak is hangsúlyozzák az indiaiságukat, stb. Talán az USA-ban azért is akar annyira beilleszkedni, annyira amerikai lenni, és nem mondjuk magyar, mert egyrészt messze is van az anyaország, másrészt Amerika nagyon haladó és nagyon pozitív, szívesebben akarnak oda csatlakozni az emberek, míg itt van olyan hely, ahova oda születtek ugyan, de csak politikai határok miatt, de egyáltalán nem biztos, hogy az adott család oda szívesen is illeszkedne. Azért nem a magyarok a világ fekete báránya. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hat igen, Romaniaba mondjuk nem szivesen illeszkednek be.Ugyanakkor en meglepodtem anno odakint, milyen normalisak a romanok, mert annyira rossz a hiruk Magyarorszagon, hogy valamifele nagylabu jetoknek kepzeltem el oket, amig ra nem jottem, hogy egyaltalan nem azok, sot siman baratkoznak veled, ha mondjuk Amerikaban talalkoztok.

      Delete
  3. Szerintem ez emberfüggő. Azért szerintem akinek a szülei még itt születtek, az lehet magyar, mert valószínűleg beszéli a nyelvet, sok dolgot meséltek neki stb...Viszont akinek csak az egyik nagyszülője magyar, az már nem. Legalábbis nem automatikusan.
    Egyébként ez Magyarországon eleve fontosabb téma. Persze, sokat használt mondat, hogy "tiszta magyart már nem is lehet találni", ami igaz, de sok embert érdekel a származása. Az én felmenőimnek is idegen hangzású a neve, de hiába kerestem a neten csomó ideig, nem tudtam beazonosítani az eredetét. Pedig, ha megtudnám, akkor foglalkoznék vele vmilyen szinten.
    A felfogásban még az is különbség lehet, hogy mi gyakran beszélt nyelv szerint is magyarnak tekintünk vkit. Angolul mindenki beszél, az nem nagy szám, de ha valaki magyarul, akkor az általában jelent vmit.
    Egyébként a hírességekről jut eszembe, hogy volt egy kérdés a Fókuszban(asszem), ahol az az eredmény jött ki, hogy az emberek nem szeretik, ha idejön egy hollywoodi sztár és kiderül, hogy magyar felmenői vannak, esetleg még magyarnak is vallja magát.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mondjuk ez is erdekes, ahogy valtozott az elmult mondjuk husz evben itt. Kb miota megy a rasszizmus jo hangosan a TV-ben, azota lenyeges, hogy ki magyar es ki nem az.
      A hollywoodi sztarokat nem, de a tudosokat nagyon szeretnek.Vagy a sportolokat.Emlekszem a Bela Karoli cikkekre, meg kint voltam, tele volt vele az online media, hogy hat o magyar. Aztan volt vele interju Amerikaban es mondta, hogy o roman. O romannak erezte magat, es az interjuban el sem hangoztt, hogy a neve magyar, vagy hogy koze lenne a magyarokhoz.

      Delete