Wednesday, January 2, 2013

Happy New Year!

Remélem mindenkinek kellemesen telt a Szilveszter éjszakája. Többen talán elővettétek a
Monopoly-t, Amerika egyik legnépszerűbb játékát.
Ebben a hónapban olyan mindennapi találmányokról olvashattok itt, amelyek a tengeren túlról származnak.
Ilyen a fent említett társasjáték is, amely 1934-ben született meg. Charles B. Darrow nevéhez fűződik, egy Germantown, pennsylvaniai lakoséhoz, aki eleinte otthon készült példányokat árult egy philadelphiai üzletben, majd 1935-ben eladta a szerzői jogokat a Parkers testvéreknek, az egyik legrégebbi játékmanufaktúrának (jelenleg a Hasbro leányvállalata).
A Monopoly több mint 200 millió eladott példányt jegyez, 37 nyelven az egész világon, ezzel a legnépszerűbb társasjáték a világon. Az eredeti Monopoly-ban Atlantic City ismert részei elevenedtek meg.
 Az újabb verziókban gyakorlatilag bármilyen nagyváros megkapható ezek az úgynevezett Opoly-k.
Itt van az amerikai főváros:

Washington-Opoly

Megkockáztatom, hogy a nagy magyar kedvenc, a Gazdálkodj okosan! is valamiféle Monopoly-hatás következményeként született, csak éppen a takarékos szocialista egy lakás/ember mintára. A Monopoly pontosan az ellenkezője ennek, "life's lesson on a board", ahogy nevezik, de a kapitalista lecke az életből, a legtöbb vagyonnal rendelkező ember nyeri meg a játékot.

3 comments:

  1. Nagyon tetszik az új blog! Szöveggel még jobb, mint gondoltam. ;)

    ReplyDelete
  2. Nem is tudom, ki volt a designer:)))

    ReplyDelete
  3. Szia Phoebe, orulok, hogy ide koltoztel, talan nem lesznek technikai problemak, mint a Freeblogon. Remelem, hogy iden is sok minden erdekesrol, kozos dolgokrol, kozos emlekekrol, meg ki tudja, mi masrol tudunk majd olvasni-beszelgetni. varjuk az ujabb bejegyzeseket. Hogy a mai poszthoz szoljak, mi Yahtzee-t jatszottunk szilveszterkor a csaladdal, az is - ha jol tudom - egy klasszikus tarsasjatek itt (kockajatek)

    ReplyDelete