Sunday, December 15, 2013

Read to our Dog

Időnként,-önkínzó módon- beírom a keresőbe a kinti kedvenc helyeim webcímét, megnézni, mik az új hírek, vagy éppen elmerengeni egy már jól ismert régi programon, csak egyszerűen megnézni a jól ismert épületet, utcát stb. Mert elképesztő honvágyam támad gyakran visszafele, és marad a virtualitás.

Most is így tettem és egy helyes programra lettem figyelmes a helyi könyvtárban.
Heti szinten, délután négy és öt között egy kutyus várja az olvasni tanuló gyerekeket, várja, hogy meséljenek neki. A kutya egy terápiás dalmata, így valószínűleg végtelenül nyugodtan tűri a gyerekek nyaggatását, és szívesen üldögél, amíg neki betűzik ki az éppen aktuális mesekönyv rövidke meséit. A gyerekek szívesebben olvasnak, mert van közönség, így észrevétlenül gyakorolják akár az aznapi házifeladatot. Meg azt is, hogyan olvassanak, stresszmentesen fel, valakinek. És persze a könyvtár is vonzóbb egy helyes kutyával.Másodikos és harmadikos kisdiákokat várnak.

Nagyon tetszik az ötlet, olyan jellemző ez az amerikaiakra. A dolog persze nem egyedüllálló a helyi (Rockville MD) könyvárra, hanem egy program része, amelyet először 2006-ban Minnesotában kezdtek el.Hét héten keresztül olvasott 14 gyerek egy héten egyszer kutyának fel, és 10 jelentősen javított az olvasási készségein ez idő alatt. Nemcsak könyvtárakban, hanem iskolákban is használják a kutyák terápiás képességeit nehezen lvasó gyerekeknél.A terápiás kutyák sokfélék a Yorkshire terriertől a spánielig, sőt vannak testvérterapeuták is, azaz testvérkutyák.

Akinek felkeltettem az érdeklődését, szeret olvasni, kutyabarát vagy mindkettő, az az amerikai oldalon még több infót talál.

No comments:

Post a Comment