Monday, December 9, 2013

Részeges télapók fesztiválja

New York lelkileg készül már szombatra, amikor ellepik az utcákat a Santacon résztvevői, sok-sok kapatos Mikulás. Igaz, ebben az évben változik az útvonal, mert például a Hell's Kitchen negyed (Manhattan) lakói petícióban fordultak a télapósereg vonulásának szervezőihez, hogy ha lehet, hagyják őket ki, mert tavaly nem egy résztvevő került az ügyeleti detoxba, vagy randalírozott olyan szinten, ami bizony nehezen tolerálható józanul.
A probléma az, hogy ugyan van egy javasolt útvonal, de mintha kezdene szétesni a dolog, bárki felöltözhet télapónak, és elindulhat inni valamelyik bárba, és mostanában, mintha ez történne a Santacon rendezvény résztvevőivel.

Jelenleg 42 országban van Santacon 314 helyszínnel. Az ötlet természetesen Amerikából indult, 1994-ben, San Franciscoban szervezte meg az első felvonulást a San Francisco Kakofónia Társaság. A felvonuláson felnőtteket várnak, és egyszerűen csak a mulatság a közös összekötő erő, illetve az, hogy mindenki télapójelmezben van, vagy esetleg rénszarvas vagy krampuszruhát ölt.

A Santacon viselkedési útmutatója szerint, a télapók a gyerekekre mosolyogjanak, ha felvonuláson találkoznak velük, de legalábbis ne ijesszék meg őket. Felhívják a figyelmet a megfelelő réteges télapóöltözetre a téli klímájú helyszíneken.
Ajándékot is kell vinni, felnőtteknek lehet huncut az ajándék, gyerekeknek viszont kedves.
A bárban a télapók fizessék ki a fogyasztásukat, és adjanak borravalót is.Ne szakadjanak le a csoporttól, és ne hányjanak a  sarkon merevrészegen.
Rájuk is érvényes az igyál vagy vezess szabály, javasolják a telekocsizást, legalább egy józan télapó maradjon a kisebb baráti csapatokban, aki a többieket hazafuvarozza.
Mindenki mindenkit télapónak hívjon a vonulók körében, és időnként el kell ereszteni egy Hohohoho-t.

Ezt a dolgot két irányból lehet megközelíteni, egyfelől jó lehetőség egy kötetlen utcabálra, másfelől mint szülő én sem örülnék, ha a környéken vonulnának, és a gyerek megzavarodna a sok kifogásolható viselkedésű télapótól.

Néhány kép kedvcsinálónak itt.



kép:jmag.com

No comments:

Post a Comment